FNV: alarm over kruimelcontracten

0
519

De FNV slaat alarm over een groeiende groep werknemers die niet weet of ze volgende maand ook nog de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

In november 2012 is de FNV een meldpunt kruimelcontracten gestart. Na 4 maanden zijn er 600 meldingen binnengekomen van mensen die jarenlang werken met een nul-urencontract, oproepcontract of min-maxcontract.

Uitbuiting
Conclusie van het meldpunt is dat er in Nederland sprake is van uitbuiting.

Geen werk- en inkomenszekerheid
Werknemers met een kruimelcontract kampen met een gebrek aan werk- en inkomenszekerheid. Vaak wordt de Flexwet omzeild: mensen worden na 3 tijdelijke contracten 3 maanden naar huis gestuurd, waarna de reeks van 3 tijdelijke contracten opnieuw begint.

Gewoon Goed Werk
Catelene Passchier, vicevoorzitter van FNV in Beweging: “Er is echt sprake van uitbuiting. Ik doe een beroep op werkgevers om structureel werk, dat dag in dag uit wordt gedaan, ook op basis van een structureel contract aan te bieden. Een eerlijk arbeidscontract waarvan je fatsoenlijk kunt leven, Gewoon Goed Werk.”

Onzeker werk terugdringen
In het sociaal overleg dat momenteel gaande is tussen kabinet, werkgevers en werknemers, is het terugdringen van onzeker werk een harde eis van de FNV.

Bron: FNV, 9 april 2013