Flexbranche geeft de toekomst een 6,2 (was 6,1)

0
329

De flexbranche ervaart – via de vraag van alle bedrijfssectoren naar vooral tijdelijk personeel – als één van de eerste sectoren wat er in de economie en op de arbeidsmarkt gaat gebeuren.

> Persbericht FlexVertrouwenIndex, juni t/m augustus 2013

De FlexVertrouwenIndex meet het goed geïnformeerde vertrouwen in en gevoel over de toekomst – de economische groei in de komende 6 maanden – van functionarissen op prominente posities in de flexbranche.

Eén van de conclusies: de tweede FlexVertrouwenIndex van Dzjeng & FaseVijf laat zien dat flexbureaus weer iets positiever zijn over de toekomst. Eerder, afgelopen voorjaar, voorzagen zij het huidige behoedzame herstel al met hun voorzichtige optimisme. Tegelijk constateren zij nog steeds dat het herstel fragiel is, want werkgevers – hun opdrachtgevers – zijn volgens hen nog zéér onzeker over de toekomst…

Krapte op de arbeidsmarkt
Een andere conclusie: opvallend is dat, ondanks de snel gestegen en inmiddels hoge werkloosheid, een vijfde van de flexbureaus krapte ervaart op de arbeidsmarkt, vooral in techniek, ict en kennisintensieve zakelijke dienstverlening.

Gemiddeld geeft de flexbranche de toekomst een 6,2 (vorig kwartaal was dat nog een 6,1).

  • Middelgrote bureaus en werkmaatschappijen geven de toekomst een iets hoger cijfer dan de kleine en de (zeer) grote bureaus (ongeveer een half punt).
  • Er bestaat ook een verschil tussen bureaus als wordt gekeken naar het beroepsniveau waarvoor zij bemiddelen: de bureaus die vooral bemiddelen op het elementair of laag beroepsniveau zijn met een 6,5 positiever dan de rest.
  • Bureaus die primair gericht zijn op detachering of op werving & selectie geven de toekomst met een 5,9 resp. een 5,5 een wat lager cijfer, bureaus die meer gericht zijn op payrolling zien de toekomst met een 6,5 rooskleuriger tegemoet.
  • De bureaus die bemiddelen naar informaticafuncties zijn met gemiddeld een 7,0 het meest enthousiast over de toekomst.
  • De bureaus die personeel leveren aan Bouwnijverheid zijn duidelijk het minst positief en geven de toekomst een 5,2.

Bron: Dzjeng en FaseVijf, 27 augustus 2013