"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FlexInnovatieFonds gecancelled door onvoldoende inzendingen

De vierde editie van het FlexInnovatieFonds, de jurywedstrijd voor het meest innovatieve businessplan in de flexbranche, gaat niet door.

Dat maakte het bestuur van de Stichting vandaag bekend.

De finale was gepland op 23 maart 2017. Eerdere edities vonden plaats in 2013, 2014 en 2015.

Onvoldoende inzendingen
“We hebben onvoldoende inzendingen ontvangen om er een serieuze en kwalitatieve competitie van te maken,” zegt bestuursvoorzitter Ed van Viegen. “Een zeer teleurstellende uitkomst en een hard besluit. Maar als er onvoldoende draagvlak is, dan moet je deze keuze durven maken.”

Mogelijke oorzaken voor gebrek aan belangstelling
Van Viegen: “We onderzoeken nog wat de achterliggende oorzaken zijn. We zoeken daartoe contact met de partijen waarvan we weten dat ze bezig waren om een plan voor te bereiden, maar die toch zijn afgehaakt.”

Waarschijnlijk spelen de actuele marktomstandigheden een rol. De meeste flexbranche partijen zitten stevig in de lift, doordat de economie sterk is aangetrokken. “Als de handel op straat ligt, dan is er minder tijd en aandacht voor de langere termijn. We hebben ook al van meerdere partijen terug gehoord dat ze te druk zijn om mee te doen”, aldus van Viegen, volgens wie het nu nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken.

Van Viegen onderzoekt ook of de gewijzigde opzet van de jurywedstrijd een oorzaak kan zijn. “We hebben de lat hoger gelegd dan voorgaande jaren, met als doel de kwaliteit van de ingediende plannen en de finalisten verder te verbeteren. Zo moesten de deelnemers een vast format aan de jury voorleggen en zouden zij zorgvuldig worden voorbereid op de finale. Ook hebben we de samenstelling van het prijzengeld gewijzigd, waardoor we mogelijk minder aantrekkelijk zijn geworden.”

Sponsors teleurgesteld
Hoofdsponsor Pivoton vindt het erg jammer dat het FlexInnovatieFonds niet door gaat. Roel Keizer van Pivoton: “Natuurlijk is dit balen. Als innovatief bedrijf actief in de flexbranche verbind je je, net als alle voorgaande edities, aan een mooi initiatief met een bewezen track record. En dan is het jammer dat dit vanuit de markt niet wordt opgepikt.” Ook mede-sponsors NBBU en Mazars zijn teleurgesteld over deze uitkomst. Van Viegen: “We hebben het point of no return gelukkig zo laat mogelijk gepland, waardoor de Stichting FlexInnovatieFonds geen grote commitments is aangegaan. Maar er is al met al natuurlijk wel de nodige tijd en inspanning in gekropen en die gaat helaas verloren. Bovendien hadden we ons zeer op de finale verheugd en dat plezier gaan we nu missen.”

Hoe nu verder
Het bestuur van de Stichting beraadt zich over de toekomst van het FlexInnovatieFonds. Van Viegen: “De infrastructuur ligt er, dus daar zal het niet aan liggen. Maar als de markt dit initiatief niet voldoende oppikt, dan wordt het een lastig verhaal. Tegelijkertijd hebben we bewezen dit succesvol neer te kunnen zetten. Maar het moet blijkbaar wel passen in het economisch sentiment.”

Bron: Flexinnovatiefonds.nl, 3 januari 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.