Veel bouwvakkers via Nederlandse bedrijven in België

0
172

Van de buitenlandse bouwvakkers die in België werken, is een kwart in dienst bij een Nederlands bedrijf. Dat meldt de Belgische krant De Standaard op basis van inschrijvingen van buitenlandse firma’s in België.

Het verschil in loonkosten tussen landen is niet bepalend voor het aandeel. Poolse bedrijven nemen nog eens 20% voor hun rekening, op afstand gevolgd door bedrijven uit Portugal (12%), Roemenië (7%), Frankrijk (6%), Duitsland (6%), Hongarije (5%), Bulgarije (3%), Slowakije (2%) en Spanje (2%).

Bouwcrisis
Voor het grote percentage Nederlandse bouwvakkers zouden volgens Confederatie Bouw, de Belgische bouwvakkerskoepel, twee redenen zijn. Ten eerste proberen Nederlandse bouwbedrijven meer opdrachten in België en Duitsland binnen te halen, vanwege de crisis eigen land.

Oost-Europese achterdeur
De tweede reden is dat Nederlandse uitzendbureaus buitenlanders detacheren naar België, omdat de regels hier minder streng zouden zijn. Ongeveer 20% van de Nederlandse werknemers in de Belgische bouw komt eigenlijk uit lagelonenlanden zoals Polen en Roemenië.

Volgens Confederatie Bouw worden op deze manier tienduizenden Belgen weggeconcurreerd. De Standaard meldt dat de koepel deze zaak opneemt met de staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude, Bart Tommelein.

Bron: De Standaard, 27 augustus 2015