Undutchables Recruitment – interview

0
4530

10 maart 2011

Interview met Ilse Visser en Paula Verstappen

Undutchables

Recruitment, werving & selectie van niet-Nederlanders die in ons land een kantoorbaan zoeken

Sinds 5 februari 1996 is Undutchables actief in de branche. Het 15-jarig jubileum wordt dit jaar gevierd met acties voor klanten en kandidaten. Een mooi moment voor een gesprek met oprichtster Ilse Visser en general manager Paula Verstappen.

Gat in de markt
Samen met Judith van de Klundert heeft Ilse Visser indertijd Undutchables opgericht. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een onderneming met inmiddels zes vestigingen en ongeveer 45 vaste medewerkers.

Ilse Visser: “Judith besefte indertijd dat dit een gat in de markt was. Zij had in Engeland veel van dit type bureaus gezien. Terug in Nederland zag ze dat ook hier vraag was naar internationals, onder andere bij Sun Microsystems, het bedrijf waar zij toen zelf werkte, maar er was geen bureau met het juiste aanbod. Wij zijn gewoon op een zolderkamer begonnen. We konden al snel naar een ander pand gaan en vervolgens meer vestigingen openen. Ik kom zelf uit de confectie en deed voorbereiding van productie bij Oilily. Judith was secretaresse bij Sun Microsystems, onze eerste klant.”

Paula Verstappen en Ilse Visser, Undutchables Recruitment Agency
Paula Verstappen en Ilse Visser, Undutchables Recruitment Agency

Expertise
Ilse Visser: “Na vier jaar hadden we al drie vestigingen. Op een gegeven moment beseften we dat we voor het dagelijks managen van het bedrijf specifieke expertise nodig hadden. Toen zijn we op zoek gegaan naar een general manager en dat is Paula Verstappen geworden.
Zij beschikt over jarenlange uitzend- en managerservaring vanuit haar loopbaan bij Vedior. Niet lang na de komst van Paula werd Judith ziek en stierf ze als gevolg van borstkanker.” Judith’s portret hangt in de gang van het hoofdkantoor in Amstelveen. “Voor mij is haar aanwezigheid nog dagelijks voelbaar,” zegt Ilse. “Ze hoort er gewoon bij.”

Vakinhoudelijk kantoorpersoneel
Welk type medewerkers bemiddelt Undutchables?
Paula Verstappen: “Wij leveren vakinhoudelijk kantoorpersoneel, zoals een Spaanse boekhouder of een Franse accountmanager. Het gaat dan om mensen die hier vanuit het buitenland zijn gaan wonen omdat ze een Nederlandse partner hebben. Vaak zijn het ook mensen die nu nog in het buitenland wonen en die interesse hebben om een tijdje in Nederland te werken. Wij koppelen hen aan de aanvragen die we binnen krijgen van bedrijven.”

Voorbereiding op Nederlandse werkomgeving
Hoe begeleiden jullie je kandidaten? Verstappen: “Wij houden ons alleen bezig met de voorbereiding van de kandidaten op het werk en de werkomgeving waarin ze terecht komen. We geven ook wel informatie over wat je allemaal moet doen als je in Nederland komt, maar wij regelen geen woonruimte en dat soort voorzieningen. Onze expertise ligt in het zoeken van werk en het vinden van kandidaten voor bedrijven.”

Feest der herkenning
“Wie uit het buitenland komt, zoekt mensen die op een soortgelijke manier geworsteld hebben met gewenning aan de Nederlandse cultuur. Dat bieden wij. Van de 45 mensen die wij in dienst hebben, hebben meer dan 30 een niet-Nederlandse achtergrond. Als je bij ons binnenstapt, is de kans groot dat een niet-Nederlandse bureaumedewerker voor jou gaat zoeken naar werk. Die begrijpt jou ook volkomen vanuit zijn of haar eigen achtergrond. Onze medewerkers weten van binnenuit wat iemand doormaakt die naar Nederland komt en werk zoekt. Dat is voor de werkzoekenden een geruststellende gedachte.”

Verwachtingen managen
Waar loop je soms tegenop bij de bemiddeling en de vragen van klanten?
“We krijgen regelmatig bedrijven aan de lijn, die denken dat wij vanwege onze specialisatie aan elke willekeurige vraag kunnen voldoen, hoe complex die ook mag zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verzoek om een kandidaat te leveren die zowel Frans, Duits als Portugees spreekt. Dat is een heel moeilijke en zeldzame combinatie van talen. Toch zeggen klanten soms: jullie doen ‘natives’, dan kun je dat toch leveren? Het is voor ons de kunst om zulke buitengewone verwachtingen van klanten te managen. Het kan gebeuren dat wij het bedrijf dan vragen om de vacature op te lossen met twee kandidaten, die samen aan het gevraagde profiel voldoen.”

Bijzondere talencombinaties
Ilse de Visser: “We hebben natuurlijk wel een aantal heel aparte combinaties in onze database. In crisistijden denken klanten echter dat kandidaten ‘op de bank zitten’, direct oproepbaar zijn en waarschijnlijk ook wel voor een wat lager salaris willen werken. Iedereen wil graag een heel goede kandidaat, een ‘schaap met vijf poten’. Maar zeer talentvolle, aparte kandidaten zijn geen ‘bankzitters’. Die zijn vaak op dat moment al door ons bemiddeld en ergens werkzaam.”

Snel beslissen
Verstappen: “Ook de urgentie van de beslissing neemt toe. Soms krijgen bedrijven een kandidaat op gesprek en vinden ze hem of haar geschikt. Vervolgens willen ze nog iemand zien en nog iemand… Dan wordt het beslismoment uitgesteld, met het risico dat de goede kandidaat voor andere opties kiest. In de afgelopen jaren waren meer kandidaten beschikbaar. Nu begin je al te merken dat het weer wat beter gaat, er ontstaat alweer krapte. Straks wordt het probleem van de vergrijzing ook nog meer voelbaar. Dan zitten wij natuurlijk prima met kandidaten die wij uit het buitenland halen, maar ook dan zullen bedrijven snel spijkers met koppen moeten slaan en moeten beslissen. De keuzevrijheid van kandidaten neemt toe.”

Niche
Door de niche die Undutchables bedient, heeft het bedrijf de crisis goed doorstaan. “Al hebben ook wij de broekriem een tijdje moeten aanhalen,” zo meldt Ilse Visser. “Gelukkig hadden wij gezorgd voor een randje vet dat uitzenders nodig hebben om te overleven in moeilijker tijden en konden we ons beleid snel aanpassen aan de krimpende markt. Inmiddels begint de vraag weer aan te trekken. Ik ben trots op de manier waarop wij er nu weer voor staan.”

Baan biedt eigen sociale omgeving
Wat maakt de bemiddeling van internationals extra aantrekkelijk?
Ilse Visser: “Mensen komen vanwege hun partner naar Nederland, dat geldt voor 80 tot 90% van de mensen die wij bemiddelen. Zij vestigen zich in een voor hen vreemd land met hun partner en met zijn of haar vrienden. Als wij hen aan een baan helpen, helpen we hen daarmee tegelijk aan hun eigen sociale omgeving, hun eigen kennissenkring. Door hun baan komen ze uit de vier muren van hun huis en vinden ze nieuw zelfvertrouwen. We krijgen vaak leuke reacties of bloemen van kandidaten. Het is dankbaar werk.”

Verschillen in communicatie
Ilse Visser: “Het werken met verschillende culturen is erg leuk, maar het vraagt natuurlijk ook oplettendheid. Er zijn allerlei cultuurgebonden nuances in de manier waarop je met elkaar communiceert. Die moet je als recruiter goed kunnen interpreteren. Onze recruiters zijn er in getraind om, als iemand niet direct oogcontact maakt, dit te vertalen naar een mogelijk culturele oorzaak in plaats van het meteen te duiden als onzekerheid.”

Sollicitatietraining
Verstappen: “We leggen veel uit aan kandidaten en bereiden hen voor op de werkomgeving. Als Nederlanders zijn we in de ogen van buitenlanders tamelijk direct en informeel bij sollicitatiegesprekken. Soms stellen hr-medewerkers tijdens zo’n gesprek vragen waarvan de buitenlandse kandidaten denken: ‘wat heb je daar nou mee te maken?’ Het is onze taak om kandidaten hierop voor te bereiden. Wij doen ook met alle kandidaten een interview om hen zelf goed te kunnen inschatten, maar ook om hen te laten kennis maken met het verloop van een sollicitatiegesprek in Nederland. Stel dat zij een hr-medewerker tegenover zich krijgen, die vraagt ‘waarom ben je naar Nederland gekomen?’, dan moeten ze begrijpen, dat dat geen onbeleefde nieuwsgierigheid is, maar een vraag vanuit interesse. Dat zijn dingen waar je rekening mee moet houden als je buitenlandse kandidaten bemiddelt. Verder instrueren we hen op cultuurgebonden verwachtingen zoals op tijd komen en andere eisen die bedrijven aan hun personeel stellen.”

Informele Nederlandse bedrijfscultuur
Paula Verstappen: “Ook het informele aspect van de werkvloer in Nederland leggen we in voorbereidende gesprekken uit. Duitsers zijn bijvoorbeeld tamelijk formeel in de omgang op de werkvloer. Als Duitse sollicitant in Nederland zul je daar rekening mee moeten houden. Soms heeft een kandidaat al kennis gemaakt met de Nederlandse cultuur door contacten met de familie van hun partner. Toch verschilt een bedrijfscultuur natuurlijk van een familiecultuur. Dat geldt overal, in alle landen.”

Viering 15-jarig jubileum
Hoe is het jubileum begin februari 2011 gevierd?
Ilse Visser: “Met het personeel zijn we een lang weekend weg geweest om het te vieren. We hebben toen de plannen voor het komende jaar doorgesproken. Verder verloten we dit jaar maandelijks onder kandidaten een ‘belevenisbon’. Ook voor klanten bieden we een aantal jubileumacties.”

Expats Awards 2011, Undutchables

Jaarlijks feest rond het European Songfestival
Ilse Visser: “Traditiegetrouw organiseren we jaarlijks een paar vaste activiteiten zoals het feest ter gelegenheid van het European Songfestival dat wij aangrijpen om gezellig bij elkaar te komen. De live uitzending van het European Songfestival is altijd in mei. Onze geplaatste medewerkers zijn daar enthousiast voor en staan met vlaggetjes te zwaaien voor hun eigen land. Het songfestival is de Europese wedstrijd. In Nederland wordt er soms wat lacherig over gedaan maar in het buitenland wordt het heel serieus genomen. Ga maar eens naar Zweden, daar is het een wedstrijd waar iedereen voor thuis blijft. Kortom, een goed excuus voor een jaarlijks terugkerend feestje. Daarnaast organiseren we al 13 jaar in november een International Meetingday. Een meer werkgerelateerde ontmoetingsdag voor internationals.”

Breed blikveld
Het samenwerken met internationals levert veel op, het maakt je blikveld breder, zo bevestigen Ilse Visser en Paula Verstappen. Wie de toenemende internationalisering van het bedrijfsleven erkent, weet dat de bemiddeling van Undutchables waardevol en onmisbaar is.

Met de complimenten aan de expats en hun recruiters!

Foto’s: Guus Pauka
Tekst: Hinke Wever