Start People koopt eerste vaatje haring voor 95.000 euro

0
496

Logo USG People

6 juni 2012

Uitzendbureau Start People koopt eerste vaatje nieuwe haring voor een recordbedrag van € 95.000,-

Het haringseizoen 2012 is vandaag met de veiling van het eerste vaatje in Scheveningen officieel van start gegaan. Het vaatje met de beste kwaliteit werd aangevoerd door de Wiron 5 van rederij Jaczon. Uitzendbureau Start People wist het vaatje voor een recordbedrag van € 95.000,- te bemachtigen, de hoogste opbrengst aller tijden. De opbrengst is geschonken aan het Jeugdsportfonds.

Kwaliteit
Een proefpanel was zeer te spreken over de kwaliteit. “De haring is nu al goed vet, lekker mals en zilt. Het warme weer van de laatste twee weken heeft gezorgd voor veel voedsel in zee, waardoor de haring goed heeft kunnen gedijen”, aldus Peter Koelewijn, voorzitter van het panel.

Traditie
Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen happen jaarlijks 14 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de nieuwe haring populair. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen.

Jeugdsportfonds
De opbrengst ging dit jaar naar het Jeugdsportfonds, dat het voor minder bemiddelde kinderen mogelijk maakt te sporten bij een sportvereniging. “Dankzij deze geweldige opbrengst kunnen 380 kinderen een jaar lang sporten”, aldus Trinko Keen, directeur Jeugdsportfonds. Uitzendbureau Start People, de koper van het vaatje, steunt het Jeugdsportfonds vanuit de overtuiging dat ieder mens en kind talent heeft en in staat moet zijn dit te kunnen ontwikkelen.

Festiviteiten
De veiling van het eerste vaatje nieuwe haring is tevens de start van een groot aantal festiviteiten. Zaterdag 9 juni is Scheveningen het toneel voor Vlaggetjesdag en tal van haringparty’s vinden overal in het land plaats.

Bron: Nederlands Visbureau, 6 juni 2012