Julius Kousbroek, WePayPeople: ‘Wij zijn echte werkgever’

0
427

Juridisch werkgever WePayPeople is een campagne gestart waarin een oplossing wordt aangedragen voor bedrijven en werknemers die behoefte hebben aan flexibiliteit maar wel hun zaken op orde willen hebben.

WePayPeople

De campagne is gestart nadat de rechtbank van Amsterdam eerder deze week oordeelde dat Deliveroo-maaltijdbezorgers aanspraak kunnen maken op een arbeidsovereenkomst en dat zij niet als zzp’er maaltijden hoeven te bezorgen.

Managing director Julius Kousbroek: “Flexibiliteit en goed werkgeverschap hoeven elkaar niet uit te sluiten. In tegenstelling tot platformbedrijven als Deliveroo zijn wij wél een echte werkgever en verschuilen wij ons niet achter schijnconstructies met zzp’ers. Wij bieden al onze werknemers arbeidsvoorwaarden die passen bij de CAO van hun beroepsgroep. Ze bouwen vakantiedagen op, komen in aanmerking voor een pensioenregeling, worden doorbetaald bij ziekte en lopen niet onverzekerd rond. We nodigen platformbedrijven van harte uit om samen met ons een passende dienstverlening te vinden.”

‘Flexibiliteit en goed werkgeverschap hoeven elkaar niet uit te sluiten’
Uit analyses blijkt dat mede door de opkomst van economische platformen het aantal zzp’ers de komende jaren mogelijk verdubbelt. “Dat is niet zo gek; zzp’ers zijn in vergelijking met flex en vaste medewerkers ontzettend goedkoop voor opdrachtgevers omdat er geen sociale premies, pensioen of loonheffingen worden afgedragen”, aldus Kousbroek. “Ondernemers die om deze kosten te ontwijken op grote schaal gebruikmaken van schijnconstructies met zzp’ers en daar zelfs mee te koop lopen zijn mede verantwoordelijk voor de uitholling van ons sociale stelsel met desastreuze gevolgen voor de arbeidsmarkt en de maatschappij.”

De aangekondigde Wet Arbeidsmarkt in Balans die gereguleerde vormen van flexibele arbeid beperkt zonder – door het uitblijven van de aangepaste Wet DBA – een oplossing te bieden voor schijnzelfstandigheid zal de scheve verhoudingen op de Nederlandse arbeidsmarkt alleen maar verergeren. “Het overheidsrapport over zzp’ers dat waarschuwt voor verstoring van de arbeidsmarkt is alweer vier jaar oud. Het is hoog tijd dat de overheid duidelijkheid schept zodat schijnzelfstandigheid en valse concurrentie tussen groepen werkenden eindelijk tot het verleden gaan behoren.”

Bron: WePayPeople persbericht, 18 januari 2019

Lees ook
Rechter: ‘Deliveroo fietskoeriers niet zelfstandig, maar onder CAO’
Klaar met flexibele arbeid als Kop van Jut
Hoorzitting Wet Arbeidsmarkt in balans
Wet Arbeidsmarkt in balans, vast en flex