Financiële arbeidsmarkt nog krapper door brexit

0
87

Het aantal vacatures voor financiële professionals is in Q4 2016 met 31% gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Britse financiële instellingen, die door Brexit van plan zijn te verhuizen naar Nederland, zetten de financiële arbeidsmarkt onder druk.

Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Yacht.

36.000 vacatures
De vraag naar financiële professionals stijgt in Nederland al sinds 2013. Er zijn nu meer dan 36.000 vacatures, vooral in de zorg, de zakelijke dienstverlening en bij de overheid.

Meer concurrentie door brexit
Bedrijven hebben grote moeite geschikt personeel te vinden. Erwin Koenderman, directeur Yacht Finance: “We kampen nu al met een zeer krappe arbeidsmarkt. Dit speelt vooral in Amsterdam. De mogelijke vestiging van Britse bedrijven betekent meer concurrentie bij de zoektocht naar geschikt personeel.”

Assistant accountant
De vraag per functie in 2016 is vergeleken met die van 2015. Vooral bij assistant accountants (+40%), assistant controllers (+26%) en generieke controllers (+27%) steeg de vraag. De enige daling werd gemeten voor financiële adviseurs (-9%). Door de reorganisaties bij de banken is meer vraag ontstaan naar een andere soort adviseurs. Met name de vraag naar private bankers en risk en compliance professionals is groter dan het aanbod.

Honkvast
Yacht onderzocht ook de tevredenheid binnen de beroepsgroep. Ruim 77% van de professionals is ‘meer dan tevreden’. Slechts 16% zou actief op zoek zijn naar een andere baan.

Bron: Yacht, 6 maart 2017