Financieel inzicht belangrijk voor zzp’ers bij boekhouden

0
70

Zzp’ers vinden financieel inzicht het belangrijkste criterium voor een boekhoudprogramma. Ruim 70 procent van de zzp’ers geeft aan bij het kiezen van een boekhoudprogramma vooral hier op te letten.

Een eenvoudige btw-aangifte staat ook hoog op de prioriteitenlijst van de zzp’er: 60,3 procent van de respondenten geeft aan dit een zeer belangrijk criterium voor een boekhoudprogramma te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1251 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.

zzp boekhouding

Andere doorslaggevende factoren voor een boekhoudprogramma zijn volgens zzp’ers een automatische koppeling met de bank of de KvK (44,9%) en de mogelijk-heid voor uitwisseling van de gegevens ten behoeve van samenwerking met de boekhouder of accountant (42,3%). Planning en forecasting komen onderaan de lijst van criteria bij zzp’ers.

Zzp’ers doen zelf onderzoek
Zzp’ers baseren hun keuze voor een boekhoudprogramma voornamelijk op eigen onderzoek via internet, via bijvoorbeeld Google of vergelijkingswebsites.

Deel zzp’ers gebruikt geen boekhoudsoftware
Waar de meeste zzp’ers hun boekhouding doen met behulp van online of offline boekhoudsoftware (59,5%), maakt 28,9 procent van de zzp’ers gebruik van Excel of Word voor het doen van de boekhouding. Vooral onder zzp’ers boven de 45 jaar is het gebruik van Excel of Word voor de boekhouding populair: 38 procent van deze groep maakt gebruik van deze programma’s. Jongere zzp’ers doen de boekhouding liever met behulp van online of offline boekhoudsoftware: slechts 14 procent van de zzp’ers onder de 45 gebruikt Excel of Word voor de boekhouding.

zzp_boekhouding

Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1251 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent.

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.

Bron: ZZP Barometer, 29 november 2016