"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Feedback geven aan jongeren? Denk aan deze 5 tips!

Feedback geven aan jongeren? Denk aan deze 5 tips!
YoungCapital
Door Lucas Koren, YoungCapital

De meeste jongeren vinden feedback krijgen belangrijk, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van recruitment specialist YoungCapital. 60% van de jongeren vindt op een goede manier feedback geven één van de belangrijkste eigenschappen van directe leidinggevenden. Maar wat is dan deze ‘goede’ manier? Hier vijf onmisbare tips voor het geven van feedback aan jongeren!

#1. Spreek echt vanuit jezelf
‘Ik merk dat je een paar keer te laat bent geweest de afgelopen maand.’ Dat klinkt al beter dan: ‘Je komt altijd te laat’. Of: ‘Ik merk dat je deze maand minder productief bent dan de afgelopen maanden.’ valt beter dan ‘je haalt je deadlines niet.’ Op deze manier zorg je ervoor dat er minder snel een discussie ontstaat. Je medewerker zal zich minder snel aangevallen voelen en sneller openstaan voor jouw boodschap. Het is vaak niet genoeg om alleen de feiten te benadrukken, dus vertel ook wat het met jou doet. Wat voor gevoel krijg je bij het gedrag van je medewerker? Vergeet dat overigens niet te vertellen in de ik-vorm.

#2. Geef de feedbacknemer ruimte om te reageren
Soms heeft de feedbacknemer een hele goede reden voor zijn of haar gedrag. Als iemand dromerig overkomt, weet je niet altijd wat er aan de hand is. Zeg dus niet dat het gedrag veranderd moet worden, maar geef de nemer de kans om uit te leggen wat er aan de hand is. Het kan lastig zijn om over gevoel te praten, dus geef de nemer de tijd en vul vooral niets voor diegene in! Om erachter te komen of de boodschap helder is overgekomen, kun je simpele vragen stellen, zoals: ‘herken je dit?’ of ‘snap je wat ik bedoel?’

#3. Verken oorzaken en oplossingen
Verwacht niet dat de feedbacknemer zijn of haar gedrag direct aanpast. Daar is tijd voor nodig. Zorg dat je duidelijke, concrete afspraken maakt over de toekomst. Wat gaat de feedbacknemer doen om zijn of haar gedrag aan te passen en wat ga jij als feedbackgever doen om de nemer hierin te ondersteunen? Soms hebben jonge medewerkers wat begeleiding nodig. Laat daarom merken dat je er voor ze bent.

YoungCapital

#4. Het is geven en nemen in het leven
In de YoungCapital Recruitment guide staat dat je de feedback vooral niet moet opsparen voor de eerstvolgende meeting of het functioneringsgesprek. Wat kun je beter wel doen? Creëer een cultuur waarin feedback geven normaal is. Vraag collega’s actief feedback over jezelf, ontvang deze met open houding en bedank de gever. Ook als het moeilijk is om te horen. Je kunt niet verwachten van je medewerkers dat zij feedback met gemak zullen ontvangen, terwijl je er zelf niet voor openstaat.

#5. Geef ook positieve feedback
Niemand is vies van een complimentje op z’n tijd. Vergeet daarom de feedbacknemer ook zeker niet te complimenteren. Het werkt demotiverend wanneer je alleen maar negatieve feedback krijgt. Vertel naast hetgeen waar de feedbacknemer aan moet werken, ook wat diegene goed doet. Laat tijdens het gesprek merken dat je hem of haar wel waardeert en laat weten waarin je vindt dat diegene sterk gegroeid is.

Lucas Koren
Lucas Koren

Dus zo moet het niet
De bovenstaande tips laten zien hoe het wél moet. Er worden ook veel fouten gemaakt bij het geven van feedback. Zo worden de woorden: ‘altijd’, ‘nooit’ of ‘overal’ vaak gebruikt. Dat is gemakkelijk te weerleggen. De feedbacknemer kan simpelweg zeggen: ‘dat is helemaal niet waar.’ Hierdoor kan er een welles-nietes ruzie ontstaan. Spreek als laatst niet in de jij-vorm: ‘jij praat te hard’, maar in de ik-vorm: ‘ik kan me niet concentreren als ik je hard hoor praten.’ Op deze manier zal de feedbacknemer zich minder snel aangevallen voelen.


Zie ook
Helft werkgevers gebruikt real-time feedback

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.