Februari: meer vacatures financiële sector

0
201

13 maart 2007

Het aantal online vacatures in de financiële sector is in februari sterk toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index – de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De financiële Index steeg met 29 punten naar 202, het hoogste punt sinds het begin van de meting twee jaar geleden. De totale Monster Employment Index daalde licht met 1 punt, maar staat met 170 punten nog steeds op een hoog niveau. 

De totale Monster Employment Index daalde in februari voor de tweede maand op rij. Wel was de daling deze maand beduidend lager dan in januari toen hij met 9 punten stevig kelderde. Seizoensinvloeden zijn zeer waarschijnlijk de oorzaak van deze terugval. De lichte dip van februari lijkt erop te wijzen dat de daling bijna ten einde is. In vergelijking met februari vorig jaar staat de Index 44 punten hoger. 

Financiële sector en horeca 
De Index voor de financiële sector, bestaande uit onder andere banken en verzekeraars, is aan een sterke opmars bezig. Na een dipje vorige maand steeg de Index alweer voor de zesde maal in zeven maanden tijd. In vergelijking met vorig jaar februari is het indexcijfer voor deze sector meer dan verdubbeld. Naast de financiële sector steeg de Index ook voor de online vacatures in de sectoren onderzoek & ontwikkeling (+12), transport & logistiek (+10) en horeca (+10).  
De sectoren die voor een daling van de Index zorgden in februari, waren de bouw (-23), telecommunicatie (-14), productie (-12) en IT (-10). De aanzienlijke daling van het aantal vacatures in de bouw brengt het Index-cijfer voor deze sector terug (van 173 naar 150) naar het niveau van maart vorig jaar. 

Uitersten
Regionaal was februari voor de Monster Employment Index een maand van uitersten. In de regio Noord steeg de Index met 28 punten naar 199, een record voor deze regio. Deze stijging is volledig veroorzaakt door de vacaturegroei in Groningen. In zowel Friesland als Drenthe daalde de Index. Vorige maand was de regio Zuid nog de enige regio die een stijging liet zien. Nu is de Index er met 32 punten fors gedaald. Vooral een daling van het aantal online vacatures binnen de telecommunicatie, bouw en productie in Noord-Brabant lag hieraan ten grondslag. In de regio Oost steeg de Monster Employment Index 6 punten en in West/Randstad bleef deze onveranderd. 

Europese index
De Europese Index steeg wel in februari, met 7 punten naar 129. Het is de hoogste piek sinds het begin van de meting in december 2004. Frankrijk was hoofdverantwoordelijk met een stijging van 33 punten in een maand tijd. Maar ook Zweden (+ 21) en Groot-Brittannië (+19) deden het buitengewoon goed in februari. Duitsland bleef steken op 117 punten, hetzelfde aantal als een maand geleden.

Bron: Monsterboard, 13 maart 2007