Facebook steeds interessanter voor recruiter

0
1587


Logo Facebook28 oktober 2009

Het gebruik van sociale netwerken neemt enorm toe, waardoor het als medium steeds interessanter wordt voor recruiters. In Nederland is Hyves verreweg het grootste sociale netwerk, met zo’n 9 miljoen mensen die zich hebben aangemeld, maar Facebook rukt snel op.

In week 37 bezochten ongeveer 3,6 miljoen Nederlanders deze website. Dit blijkt uit de doorlopende Visiscan website metingen van online onderzoeksbureau Multiscope. Wereldwijd is Facebook met meer dan 305 miljoen gebruikers het grootst; in Nederland zijn momenteel circa 1,5 miljoen accounts op de site aangemaakt. Het aantal actieve gebruikers is natuurlijk lager.

Facebook enorm gegroeid
Begin 2008 bedroeg het aantal accounts op Facebook nog geen half miljoen gebruikers, binnen een jaar is dit ruim verdrievoudigd. Facebook is inmiddels de nummer 9 site van Nederland met een gemiddelde sessielengte van 402 seconden en een totale surftijd van 5.948.260 uur. In Nederland heeft Facebook 1.892.000 maandelijkse unieke bezoekers, ten opzicht van 794.000 een half jaar geleden. Dit is goed voor een groei van 183,3 procent.

Hyves tweede site Nederland
Hyves is na Google de best bezochte website van Nederland met een stabiel bereik van 50% per week en 6,4 miljoen unieke bezoekers in week 37. Hyves staat op ruim 7 miljoen unieke bezoekers in juli dit jaar, een groei van 23 procent in vergelijking met zes maanden daarvoor. Het aantal maandelijkse pageviews kwam bij Hyves in juli dit jaar uit op ruim 5717 miljoen. Ondanks de tragere groei nog altijd meer dan de 94 miljoen van Facebook, of de 16 miljoen van MySpace in Nederland. De naamsbekendheid van Hyves is daarbij bijna twee maal zo hoog als die van Facebook en de bezoekers waarderen de website met een hoger rapportcijfer, aldus Multiscope. Overigens doet ook het Nederlandse Partyflock het in ons land met 196 miljoen maandelijkse pageviews beter dan de internationale concurrenten.

LinkedIn en Twitter

Een andere netwerk site die de afgelopen maanden snel steeg is LinkedIn.com. Deze zakelijke netwerk site bereikte in augustus 2,2 miljoen Nederlandse bezoekers terwijl hier in januari 2009 nog 1,5 miljoen unieke bezoekers zijn gemeten. Ook de microblog service Twitter.com is een snelle stijger. In januari van dit jaar trok deze site 450.000 unieke bezoekers, een groot verschil ten opzichte van de in augustus gemeten 2,3 miljoen bezoekers. Het kan echter alle kanten opgaan met de sociale netwerksites; zo sloot MySpace, tot voor kort ‘s werelds grootste sociale netwerk, zijn Nederlandse kantoor na nog geen jaar.

Wervingsprofiel Facebook vs Hyves
Het profiel van de bezoekers van Facebook verschilt duidelijk van de gemiddelde Hyves bezoeker. Zo zijn er relatief meer mannen op Facebook te vinden. Daarnaast zijn ook hoger opgeleiden relatief meer vertegenwoordigd op Facebook dan op Hyves. Voor werkgevers die gericht willen werven, is de leeftijdsverdeling natuurlijk ook interessant. Voor Facebook ziet die er, tenminste voor de Verenigde Staten, als volgt uit:

Gebruik Facebook naar leeftijd

Wetgeving e-mail marketing
Recruiters richten zich in Nederland vooralsnog op het zakelijke netwerk LinkedIn en op Hyves. Of de gebruikers recruitment op prijs stellen is bovendien een andere vraag. Werkgevers doen er goed aan de regels en wensen voor privacy in de gaten te houden, aangezien het gebruik van telefoon en andere elektronische media voor commerciële doeleinden aan steeds meer regels wordt gebonden. Per 1 oktober 2009 is de gewijzigde Telecommunicatiewet (Tw) in werking getreden en gelden nieuwe regels. Deze nieuwe wetgeving heeft grote invloed op alle e-mail en telemarketingactiviteiten. Lees meer » |

Over Multiscope Visiscan
Multiscope Visiscan is een online benchmark onderzoek voor Nederlandse websites. Het onderzoek brengt de naamsbekendheid, bereik en waardering van de top 1000 websites van Nederland in kaart. Klanten kunnen met de gehanteerde methodiek websites vergelijken volgens een onafhankelijke standaard, aldus Multiscope.

Gerelateerd nieuws
> Werven via LinkedIn en Hyves beperkt
> Werving sociale online netwerken neemt toe
> LinkedIn handboek voor recruiters
> Werven via Hyves wordt niet op prijs gesteld

Bronnen: CheckFacebook.com, marketingdata Facebook, multiscope, 23 september 2009, en emerce, 22 september 2009FlexService – home