Fabian Dekker: ‘Teveel flex maakt Nederland tot lagelonenland’

0
271

De flexibilisering van de arbeidsmarkt komt door imitatiegedrag, zegt arbeidssocioloog Fabian Dekker. Op termijn holt dat het verdienmodel van bedrijven uit.

Hij zegt dit in een interview met Trouw.

Dekker vroeg ruim 650 directieleden en managers naar hun beweegredenen om meer flexibele contracten te verstrekken.
De resultaten van het onderzoek verschijnen nog.

“Met teveel flexibiliteit wordt het geheugen van bedrijven uitgehold,” vindt Dekker. Hij vraagt zich af bedrijven op die manier concurrerend kunnen blijven met het buitenland. “Bedrijven hebben kennis nodig om te groeien. Voortdurend voor de goedkope oplossing kiezen, staat haaks op innovatie op de werkplek. Dan richt je je economie steeds meer in als een lagelonenland.”

Met concurrentiedruk heeft de groei van flexcontracten weinig te maken, zegt Dekker. Hij ziet imitatiegedrag tussen bedrijven veel meer als oorzaak. De opkomst van zzp’ers ziet hij als een gevolg van overheidsbeleid om zelfstandigheid fiscaal aantrekkelijker te maken dan het werken in loondienst. Lees meer

De vakbonden zouden veel meer zichtbaar moeten zijn op de werkvloer om invloed terug te pakken, vindt hij. “Er is een mentaliteitsverandering nodig. We zouden een publiek toegankelijke kennisbank moeten aanleggen op het gebied van flexibel werk. Vol met wetenschappelijke onderzoeken en praktijktoetsen, in binnen- en buitenland. Dan zien werkgevers en werknemers dat er alternatieven zijn.”

Bron: Trouw, 17 mei 2017