Faber personeelsdiensten van 20% naar 50% vaste contracten

0
512

Faber personeelsdiensten is positief over de WAB. Met de realisatie van het Werkzekerheidsplan steeg het percentage werknemers in vaste dienst van 20% naar 50%.

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is voor veel werkgevers met flexibel personeel een uitdaging. Voor Faber personeelsdiensten was het hét duwtje in de rug om hun vakmensen meer werkzekerheid te bieden.

Hele jaar werk
Met het Werkzekerheidsplan hebben hun vakmensen het hele jaar door werk. Hylke van der Veen, algemeen directeur Faber: “Deze nieuwe wet vraagt een verantwoordelijkheid die we bij Faber graag op ons nemen.” Het plan biedt vakmensen in de schildersbranche ook in de wintermaanden werkzekerheid door:

  • Het aanbieden van een leertraject in samenwerking met Cottus, waarbij een deel van het personeelsbestand in de wintermaanden alternatief werk kan doen
  • Een aangepaste contractvorm waarmee inkomenszekerheid het hele jaar door gegarandeerd is voor personeel dat kortere tijd zonder werk zit.

Leertraject
De eerste 12 werknemers hebben op 22 november het leertraject afgerond en zijn nu voor de wintermaanden via Cottus aan de slag als beginnend installatiemonteur. Op 3 opleidingsplekken gaat Faber samen met Cottus deze winter 200 schilders opleiden tot beginnend installatiemonteur.

Contract
Voor de vakmensen die in de wintermaanden maar enkele weken te overbruggen hebben, heeft Faber een aangepaste contractvorm ontwikkeld. Gedurende het jaar sparen werknemers uren waarmee in januari betaald verlof wordt opgenomen.

Kennis en inzetbaarheid verbreden
Projectmanager Jeroen de Roon: “De belangrijkste vraag was: wie kan ons het tijdelijke werk bieden om werkzekerheid te realiseren? Dat vonden we bij Cottus: zij bieden een opleiding en werk, zodat onze mensen direct aan de slag kunnen. Zo zijn onze vakmensen het hele jaar zeker van werk, verbreden ze hun kennis én hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.”

Tarieven beheersbaar houden
“We werken met vakmensen, en die zijn schaars. Die moeten we koesteren”, zegt Hylke van der Veen. “Met vaste contracten houden wij onze vakmensen in huis, waardoor we niet ieder voorjaar opnieuw hoeven te werven en we onze opdrachtgevers kwaliteit kunnen blijven garanderen. Voor de mensen in vaste dienst betalen we een lagere premie, waardoor we onze tarieven beheersbaar houden voor onze opdrachtgevers. Dan krijg je kwaliteit voor een goede prijs. Deze kwaliteit komt ten goede aan onze opdrachtgevers.

Faber bemiddelt ruim 2.000 vakmensen in de bouw- en schildersbranche. Het bedrijf is, met onder andere Cottus, onderdeel van The Employment Group.

Bron: Faber personeelsdiensten, 5 december 2019