Europese minimumuurlonen groeien gemiddeld met 5%

0
71

De Europese minimumuurlonen dit jaar met gemiddeld 5% toegenomen.  Dat is het hoogste percentage sinds het begin van de financiële crisis zo’n tien jaar geleden.

Met 4,6% was de reële groei zelfs al sinds 2000 niet meer zo hoog. Dit blijkt uit berekeningen van het Duitse onderzoeksbureau Hans-Böckler-Stiftung. Het bureau vergelijkt de lonen omgerekend per uur.

Verschillen
Nederland bezet een derde plaats op de Europese ranglijst van minimumuurloon. Volgens de Duitse rekenmethode is het uurloon dit jaar verhoogd naar € 9,52. In Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Tsjechië waren de nominale groeipercentages met >10% het hoogst. In landen waar het uurloon het hoogst is (Luxemburg, Nederland en Ierland), zijn de groeipercentages met <2% het laagst.

Inhaaleffect
Thorsten Schulten, onderzoeker van het Wirtschafts- und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI) van de vakbondsstichting: “Achter de verhoudingsgewijs hoge groeipercentages gaat een zeker inhaaleffect schuil, nadat de minimumlonen sinds de crisis van 2008 in maar erg beperkte mate zijn toegenomen.”

Bron: FD, 6 maart 2017