EU: lage BTW blijft mogelijk

0
244

7 juli 2008

Nederland kan definitief de lage BTW op arbeidsintensieve diensten van bijvoorbeeld kappers en fietsenmakers handhaven.

EU-lidstaten die dat willen mogen voortaan standaard lage tarieven hanteren voor arbeidsintensieve en ‘lokale’ diensten. Dat is het gevolg van het voorstel dat Eurocommissaris László Kovács van belastingzaken binnenkort presenteert, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Lagere BTW
Uit de plannen van Kovács, blijkt dat Nederland definitief de lage BTW op arbeidsintensieve diensten kan handhaven. In Nederland is het lage tarief 6% en het hoge 19%. In 2000 voerde Nederland een lagere BTW in op diensten van kappers, schoenlappers en fietsenmakers, met het doel banen te creëren en zwartwerken tegen te gaan.

Lagere tarief tot 2010
Uit onderzoek van onder meer de Europese Commissie bleken geen positieve gevolgen van de werkgelegenheid en de toenmalig eurocommissaris van interne markt en belastingzaken Frits Bolkestein overwoog dan ook om de regeling in 2004 weer te schrappen. De regering-Balkenende bleef zich echter inzetten voor verlenging van de ontheffing voor het lagere tarief. Deze zou eind 2010 aflopen.

Uitbreiding lagere BTW
De huidige eurocommissaris wil de BTW-ontheffingen stroomlijnen door EU-lidstaten die dat willen, toe te staan standaard lage BTW-tarieven in te voeren op arbeidsintensieve diensten. Ook bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld kinderzitjes, mogen dan onder een laag BTW-regime gaan vallen. Bovendien mogen lidstaten een laag tarief invoeren voor diensten van cateraars en restauranthouders, een hartewens van Frankrijk, de huidige voorzitter van de EU.

Lappendeken blijft
Volgens de werkgeversorganisatie Business Europe zijn de plannen van Kovács in zoverre een verbetering dat voortaan voor elk EU-land vastligt wat onder een laag tarief valt. Het bezwaar is echter dat de lidstaten zelf mogen kiezen of ze het lage BTW-tarief ook daadwerkelijk hanteren. Zo blijft de lappendeken op Europees niveau gehandhaafd.

Laag tarief voor groene producten?
In maart riepen de EU-regeringsleiders de Europese Commissie al op om met voorstellen te komen voor een laag tarief op ‘groene’ producten. EU-voorzitter Nicolas Sarkozy bepleitte een aanschafbelasting van 5,5%, maar Kovács heeft nog niet kunnen vaststellen welke producten als groen kunnen worden gekenmerkt.

Loonbelasting & premieheffing
> meer nieuws

Bron: FD, 3 juli 2008


FlexService – home