Eerste sectoren laten tekenen van herstel zien

0
561

Langzamerhand remt de dalende vacaturetrend af. De eerste sectoren laten tekenen van herstel zien. Horecavacatures laten nog op zich wachten; toerisme stabiliseert.

Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van vacaturesite Indeed.

Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux: “De afname van vacatures lijkt te stabiliseren. In een aantal delen van de economie ligt de focus voorzichtig op herstel.”

Indeed-corona-en-de-arbeidsmarkt-sommige-sectoren-harder-geraakt-dan-andere

Op 3 april lag het aantal vacatures 23 procent onder de trend van vorig jaar, per 5 juni groeit de hoeveelheid vacatures 38 procent langzamer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Indeed corona-en-de-arbeidsmarkt-beroepen-met-veel-vraag-1-mei-tm-7-juni-2020

Beroepsgroepen
Een aantal beroepsgroepen laat inmiddels minder grote vacaturedalingen zien dan afgelopen maand nog het geval was. Dat geldt bijvoorbeeld voor verpleegkunde, bouw, installatietechniek, productie, detailhandel, op- en overslag en hospitality en toerisme.

Vacaturegroei voor horeca laat op zich wachten
Ondanks de heropening van restaurants en cafés per 1 juni, voert de horecasector nog altijd de lijst aan met de sterkste vacaturedaling. Begin mei groeide het aantal vacatures nog 69,2 procent langzamer ten opzichte van vorig jaar, in juni is er sprake van een ruime 70 procent. Wel zijn er sinds 1 juni lichte stijgingen te zien voor vacatures zoals ‘horecamedewerker’.

Toerisme stabiliseert
Opvallend is dat hospitality en toerisme begin mei nog een daling van 68,3 procent liet zien, maar dit inmiddels is teruggelopen naar 60,1 procent. Arjan Vissers: “Het is te vroeg om te praten over herstel, maar vermoedelijk dragen de sectorversoepelingen en de aankomende zomervakantie bij aan een positievere vacaturetrend. Een groot deel van de Nederlandse consumenten bereidt zich voor op een ‘staycation’, een vakantie in eigen land.”

Waar is wel werk?
Sinds mei tot nu zijn de meeste vacatures beschikbaar voor verkopers, timmermannen en schoonmakers. Ook verzorgende ig en verpleegkundige staan aanhoudend in de top vijf, met stijgende aandelen ten opzichte van het totale aanbod van vacatures.

Als het gaat om vacatures die het meest in vraag zijn gestegen, valt de vacature voor kapper op, met een stijging van 43 procent sinds de versoepelingen voor die sector. Ook zijn bezorgers, weekendhulpen en vakantiekrachten in trek. Vissers: “Richting de zomerperiode neemt de vraag naar vakantiekrachten toe. Vakantiekrachten en weekendhulpen zijn natuurlijk een manier om als werkgever relatief flexibel je personeelsbezetting in te kunnen richten in onzekere tijden.”

Nederland ten opzichte van andere landen
Het Verenigd Koninkrijk voert de lijst aan als het gaat om de grootste vacaturedaling. Ook Ierland, Frankrijk, Italië en België laten grotere dalingen in de vacaturetrend zien ten opzichte van Nederland. Opvallend is dat Nieuw-Zeeland, dat deze week vrijwel alle coronamaatregelen opheft, inmiddels een vacaturetrend van – 56 procent rapporteert. Begin mei was dit nog -61 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bron: Indeed, 10 juni 2020

Lees ook
Daling in vacatures per beroepsgroep door pandemie