Eerste certificaten PayOK – keurmerk uitgereikt

0
366

Eerste certificaten PayOK – keurmerk uitgereikt
PayOK
Vrijdag zijn de eerste certificaten uitgereikt door de Stichting PayOK. De uitzendondernemingen Jenz Engineering BV, Oranjeflex BV, Stammes Recruitment BV en Technojobs BV ontvingen het certificaat uit handen van PayOK directeur Gerlof Roubos. Met het certificaat tonen deze ondernemingen aan dat zij al hun werknemers juist belonen volgens de in Nederland geldende CAO’s.

De Stichting PayOK heeft dit keurmerk in het leven geroepen naar aanleiding van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Die bepaalt dat ondernemers aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de juiste beloning van werknemers in de hele keten, dus ook werknemers die in dienst zijn bij een onderaannemer of uitzendbureau. Als een onderaannemer of uitzendbureau niet betaalt conform CAO kan de werknemer het te weinig ontvangen loon opeisen bij de hoofdopdrachtgever.

Opdrachtgevers kunnen nu eisen dat de bedrijven waar zij werknemers inlenen of inhuren over het PayOK keurmerk beschikken. De toetsing en inspectie voor de PayOK norm zijn gedegen en uitgebreid. Ze omvat alle in Nederland werkzame CAO-regelingen in alle bedrijfstakken. De toetsing wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde inspectieinstellingen.

Brand Energy & Infrastructure Services B.V. is de eerste opdrachtgever in Nederland die van al zijn uitzendbureaus eist dat ze PayOK gecertificeerd zijn. “We willen er zeker van zijn dat de uitzendbureaus waar we zaken mee doen zich houden aan de van toepassing zijnde CAO’s”, aldus Chris Slootweg (Manager Flex Labour), “We nemen onze verantwoordelijkheid en zijn van mening dat alle opdrachtgevers dit zouden moeten doen. Onderbetaling ondermijnt normale concurrentieverhoudingen en gaat ten koste van de ingeleende medewerkers en dat is onverantwoord”.

“De certificering is niet eenvoudig, we toetsen niet alleen op procedures, maar ook op de werking van die procedures”, aldus Theo van Leeuwen, directeur van Bureau Cicero, één van de Inspectie Instellingen.

“De belangstelling voor PayOK is groot”, aldus Gerlof Roubos, directeur van PayOK. “Vooral vanuit bedrijven die werken met veel uitzendbureaus en onderaannemers krijgen we vragen. Deze bedrijven willen het risico op loonclaims voorkomen en voldoende greep willen hebben op de beloning in de keten. Dit is een zeer goede ontwikkeling en past precies bij het oogmerk van de Wet Aanpak Schijnconstructies. Daarom zijn we blij met deze eerste gecertificeerde ondernemingen. Er zullen er binnenkort nog meer volgen. Inspectie bij tientallen andere bedrijven is in volle gang”.

Bron: PayOK, 18 januari 2019