Een VAR is vaak niet voldoende

0
117

18 maart 2007

Een verklaring arbeidsrelatie (VAR) en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel lijkt genoeg om als zzp-er aan de slag te gaan. Toch is dit niet het geval.

Het probleem is dat het UWV en de Belastingdienst later kunnen besluiten dat er feitelijk sprake is van een dienstverband (met de opdrachtgever). Dit is het geval als er teveel voor één opdrachtgever is gewerkt, of als er toch sprake was van een gezagsverhouding. Het gevolg is dan dat er een naheffing voor loonbelasting en sociale premies wordt opgelegd.

ZZP Oké
Om dit probleem te voorkomen heeft ZZP Oké een constructie ontwikkeld dat zzp’ers veel voordelen biedt. ZZP Oké richt een BV op met de zzp-er als directeur en aandeelhouder. De aandelen worden echter gesplitst. Het economische eigendom ligt bij de directeur en de juridische zeggenschap bij ZZP Oké. Deze splitsing is nodig om een gezagsverhouding te creëren. Op basis van deze machtsverhouding stellen het UWV en de Belastingdienst namelijk dat de zzp-er verplicht verzekerd is via de sociale zekerheid. Middels deze constructie denkt ZZP Oké te voorkomen dat het UWV en de Belastingdienst besluiten dat er sprake is van een dienstverband met de opdrachtgever.

Bron: ZZP Oké, 18 maart 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.