"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Drie op de tien contracten bevat verbod op nevenwerkzaamheden

Maar liefst 29% van de werkenden heeft momenteel een verbod op nevenwerkzaamheden in de arbeidsovereenkomst staan, terwijl dat straks niet meer mag. En 48% moet toestemming vragen voor nevenwerkzaamheden naast de vaste baan.

Dat blijkt uit onderzoek door Panelwizard in opdracht van HR-dienstverlener Visma | Raet onder 1.250 werkenden.

Verboden volgens EU-richtlijn
Aanleiding hiervoor is de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, die per 1 augustus 2022 ingaat. In deze wet staat onder andere dat een verbod op nevenwerkzaamheden niet meer in het contract opgenomen mag worden, tenzij de werkgever beroep kan doen op specifieke rechtvaardigingsgronden.

Betaalde opleidingen
In dezelfde wet staat ook nieuwe regelgeving rondom het volgen van opleidingen. De werkgever moet door de wet of cao verplichte opleidingen, of opleidingen waarvoor een studieovereenkomst is, gratis aan haar werknemers aanbieden. Bovendien moet de werknemer gelegenheid hebben om de opleiding onder werktijd te doen. Als deze opleiding in eigen tijd plaatsvindt, is dit werktijd waarvoor de werknemer loon moet ontvangen.

Terugbetalingsregeling onbekend
Voor welke opleidingen er een studieovereenkomst is, blijkt bij werknemers redelijk onbekend. Bij slechts 36% van de organisaties is dit vastgelegd. Er is überhaupt veel onwetendheid over de afspraken rondom het volgen van opleidingen: 28% weet namelijk niet of hun werkgever een terugbetalingsregeling hanteert als zij ontslag nemen (kort) na het volgen van een studie of cursus.

Geen compensatie voor studiebelasting
Hoewel de wet dus al op 1 augustus ingaat, voldoen veel werkgevers er nu nog niet aan. Zo zegt 35% van de werkenden dat, als een opleiding door de werkgever gestimuleerd wordt, zij niet de volledige studiebelasting vergoed krijgen. Nog eens 33% mag deze opleiding dan niet volledig onder werktijd volgen.

Joke van der Velpen, Manager Wet- en Regelgeving: “Bovenstaande onderzoeksresultaten laten zien dat er voor veel werkgevers nog behoorlijk wat uitzoekwerk is. Want ondanks dat de bestaande arbeidsovereenkomsten niet worden aangepast, moet men wel kijken of de arbeidsovereenkomsten voldoen aan de wetgeving van 1 augustus 2022. Zo zullen HR-afdelingen de komende periode de studieovereenkomsten na moeten lopen; welke studieovereenkomsten zijn er in de organisatie aanwezig? En welke opleidingen zijn vanuit de wet of cao verplicht voor medewerkers? Daarnaast mogen nevenwerkzaamheden niet meer verboden worden. Maar werkgevers kunnen wel nadenken over omstandigheden waarin zij op grond van een objectieve reden nevenactiviteiten beperken of verbieden. Denk hierbij aan gezondheid en veiligheid, bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie of integriteit van overheidsdiensten.”

Bron: Visma | Raet, 26 juli 2022

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.