Digitalisering levert meer banen op dan in buurlanden

0
76

Het percentage werkgevers dat door de groeiende invloed van digitalisering en automatisering de komende twee jaar meer medewerkers verwacht aan te nemen, ligt in Nederland fors hoger dan in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Dit blijkt uit onderzoek van ManpowerGroup onder 19.000 werkgevers in 44 landen, waarvan 256 uit Nederland.

Twee keer zoveel
Een derde van de Nederlandse werkgevers verwacht de komende twee jaar meer IT’ers aan te nemen. Onder Britse en Belgische organisaties is slechts 15% en 16% dit van plan. “Door de verregaande investeringen in IT behoort Nederland tot de wereldtop van digitale economieën”, zegt Danny Spee, algemeen directeur Experis, onderdeel van ManpowerGroup Nederland.

Technische vaardigheden
Wel zijn Nederlandse werkgevers een stuk pessimistischer over de huidige technische vaardigheden van hun werknemers dan collega’s uit omliggende landen. Zo denkt 8% dat medewerkers niet over de juiste hard skills beschikken. In buurlanden als het Verenigd Koninkrijk (3%) en Duitsland (4%) ligt dit percentage beduidend lager.

Soft skills
Op soft skills scoren Nederlandse werknemers beduidend beter dan medewerkers uit omliggende landen. Slechts een derde van de Nederlandse bedrijven heeft moeite om de juiste soft skills te ontwikkelen bij hun medewerkers. Voor zowel Duitse (41%) als Belgische (45%) werkgevers blijkt dit lastiger te zijn. Daarnaast zegt een kwart van de Nederlandse bedrijven moeilijk kandidaten te kunnen vinden met de juiste soft skills, tegenover een derde van de Belgische.

Zie voor meer informatie het whitepaper Mens en Robot: samen sterk.

Bron: ManpowerGroup, 23 april 2019