Video solliciteren steeds normaler

0
382

Het sollicitatiegesprek sterft uit, kopte het AD afgelopen zaterdag.

Unilever kondigde onlangs aan dat studenten die een traineeship willen alleen nog online kunnen solliciteren. De werving en selectie gebeurt met online games en een video-interview.

Als zo’n groot bedrijf als Unilever de sollicitatieprocedure digitaliseert, reken maar dat andere bedrijven ermee bezig zijn of zullen volgen. “Dit is niet zomaar een dingetje. Meer bedrijven zetten stappen in die richting. Werkgevers als Hunkemöller, Hema en Ikea gebruiken bijvoorbeeld alleen nog maar video-sollicitaties om nieuwe verkopers te vinden,” vertelde loopbaandeskundige Aaltje Vincent op AD, lees meer

Ook bedrijven moeten zichzelf laten zien met video
“In deze tijd vraagt iedereen om meer beeld en geluid”, zegt Joost Heeroma, perswoordvoerder bij Yacht en Tempo-Team, tegen NU.nl. “Bedrijven vragen dat van sollicitanten, maar andersom geldt het ook. Laat in een filmpje wat zien van je bedrijf. Of organiseer een meet & greet of een borrel.”

MKB moet zich actief profileren
Dat geldt met name voor bedrijven in het mkb, vindt Heeroma. “Iedereen kent de grote namen, maar de kleinere bedrijven moeten ook naar buiten treden. Dat maakt de kans groter dat werkzoekenden ze weten te vinden.”

Welke doelgroep wil je bereiken?
Loopbaandeskundige Guus Janssen merkt op dat bij oudere sollicitanten een andere aanpak nodig is. “Uit het beleid van Unilever blijkt dat het bedrijf vooral jonge mensen wil binnenhalen. Iedere doelgroep die je wilt bereiken, vraagt een andere aanpak en andere benadering.”

Bron: AD, 15 oktober 2016, en NU.nl, 17 oktober 2016