Deliveroo moet pensioenpremie betalen

0
139

Deliveroo moet voor al zijn medewerkers met een arbeidsovereenkomst pensioenpremie gaan betalen.

Dat heeft de kantonrechter bepaald in een procedure die was aangespannen door het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg.

Bezorgdienst of technologiebedrijf?
Volgens het pensioenfonds voldoet Deliveroo aan alle voorwaarden om verplicht aan het fonds deel te nemen: bezorgers van het bedrijf vervoeren tegen een vergoeding goederen (maaltijden) over de weg en deze werkzaamheden vormen de kern van de onderneming. Deliveroo is het hier niet mee eens.

Deliveroo vindt zichzelf geen bezorgdienst, maar een technologiebedrijf, waardoor aansluiting bij het Pensioenfonds Vervoer niet van toepassing is.

Bezorging is kernactiviteit
De kantonrechter gaat hier niet in mee en oordeelt dat het pensioenfonds voldoende heeft aangetoond dat het bezorgen van maaltijden wel degelijk de kernactiviteit van Deliveroo is. Het bedrijf biedt ook nog andere diensten dan maaltijdbezorging, maar die kunnen niet worden gezien als kerntaak van het bedrijf.

Pensioenpremie sinds 2015
De kantonrechter concludeert dat Deliveroo verplicht is pensioenpremie te betalen voor alle medewerkers – bezorgers en kantoorpersoneel – met een arbeidsovereenkomst. De eerste jaren dat Deliveroo op de Nederlandse markt actief was, werkten alle bezorgers op basis van zo’n overeenkomst. Voor hen dient het bedrijf door deze uitspraak met terugwerkende kracht premies af te dragen. Dit betekent dat er nog circa 640.000 euro aan achterstallige premies moet worden betaald.

Gevolgen voor zzp’ers?
Vanaf november 2017 werkte Deliveroo voor de bezorging alleen nog maar met zzp’ers. Begin dit jaar werd door die constructie een streep gezet: de rechtbank Amsterdam oordeelde toen dat de werkrelatie tussen het bedrijf en de bezorgers ook na november 2017 gebaseerd is op een arbeidsovereenkomst. Het hoger beroep tegen deze uitspraak loopt nog.

Bron: Rechtspraak.nl, 27 augustus 2019

Zie ook
januari 2019 Deliveroo-bezorgers blijven zzp’ers
januari 2019 Rechter: ‘Deliveroo fietskoeriers niet zelfstandig, maar onder CAO’
augustus 2018 Rechtspraak: Deliveroo-rider niet in loondienst