‘De robot kan het niet alleen’

0
203

Jobstijding van een jobless future door robotisering blijkt voorbarig.

Robotisering en digitalisering gaan ons werk veranderen en ja, sommige banen zullen daarbij verdwijnen. Onderbelicht blijft dat er door de nieuwe technologieën ook banen bij gaan komen; misschien zelfs meer dan dat er verloren gaan. Die nieuwe banen zijn niet enkel te vinden in de hightech of IT.

Volgens Kasper Buiting, Senior Sector Econoom bij ABN AMRO, worden de volgende typen banen in de toekomst meer gevraagd:

Healthcare: Van verpleegsters tot chirurgen; de medische sector is een groeisector. Met de vergrijzende westerse samenleving zullen hier ook in de toekomst veel banen te vinden zijn.

IT: De technieken die banen doen verdwijnen, moeten ook door mensen bedacht en uitgevoerd worden. Maar er ontstaan ook hele nieuwe werkvelden: app developer, IT security analist, software designers, etc.

Marketing en marktanalyse: Marketing wordt steeds belangrijker en verandert ook van gedaante (van sales-georiënteerd naar education-based). Content-creatie (blogs, websites) is in opkomst. Daarnaast wint de analyse van de markt aan importantie, zoals marketing-gerelateerde big data en marketing- en business intelligence.

Techniek: (Hoog)opgeleide technici blijven in trek. Daarbij komt dat de combinatie van techniek en ICT steeds belangrijker wordt: smart systems, smart industry, smart cities, mobile connected business, internet of things, 3d-printen, nano-technologie, medtech, etc.

Persoonlijke verzorging, food & fit: Persoonlijke verzorging wordt steeds belangrijker. Van kappers tot mondhygiënisten en ergotherapeuten: aandacht voor het uiterlijk en gezondheid neemt toe. In dat verlengde zien we ook de opkomst van diëtisten en persoonlijke fitnesscoaches. Want als de robots het werk doen, moet je toch in beweging blijven.

Er zijn nog veel meer categorieën te bedenken (duurzaamheid bijvoorbeeld), maar dit lijken, voor wat het waard is, de categorieën die het meest terugkomen in alle voorspellingen. Mogelijk komen er ook banen bij waarvan we het bestaan nu nog niet kunnen bevroeden. Maar wat de lijsten wel duidelijk maken is dat de netto-toename van banen best bewaarheid kan worden. We zijn nog lang niet in de ‘jobless future’.

Bron: ABN AMRO, 23 september 2016