Column Marjolein Stok, Exact PI: Benut de kansen die de CAO je biedt!

0
1261

18 januari 2012

Marjolein Stok, Exact personeelsintermediair, Operationeel Directeur

Door Marjolein Stok
Operationeel Directeur Exact personeelsintermediair

Op uitnodiging van FlexNieuws beschrijft Marjolein Stok vanuit de praktijk de veelzijdigheid van het vak van intercedent.

Benut de kansen die de CAO je biedt!
Economische onzekerheid vraagt om flexibele oplossingen. Zeker als het om personeel gaat. Gelukkig bieden de uitzend-CAO’s volop speelruimte om verschillende soorten betrekkingen aan te gaan. Maar veel variatie betekent ook dat je als inlener goed moet kiezen en dus over een goede basiskennis van die mogelijkheden moet beschikken. Mijn ervaring is dat intercedenten, consultants of adviseurs juist hierin hèt onderscheid kunnen maken.

Er zijn immers veel combinaties mogelijk. Uitzendbeding of niet, loondoorbetalingsverplichting of niet, tussentijds opzeggen of juist niet… En dan zijn er nog de verschillen tussen de CAO en het Burgerlijk wetboek. Als medewerker van een uitzendbureau worden na verloop van tijd bepaalde zaken vanzelfsprekend die voor een klant nog een groot mysterie zijn. Een duidelijke uitleg van het uitzendsysteem en de verschillen met het Burgerlijk wetboek blijken in de praktijk van grote waarde. In gesprekken met klanten pakken wij van Exact personeelsintermediair er steeds vaker schema’s en checklist bij om alle opties te verduidelijken. Als je afstapt van het idee dat de klant het allemaal wel weet, leidt dat tot verrassende gesprekken en inzichten. Bij beide partijen.

Zoals senior adviseur Cristina die een klant min of meer toevallig hoorde zeggen dat ze helaas iemand moesten laten gaan, omdat er al drie contracten waren aangeboden en een vaste aanstelling niet tot de mogelijkheden behoorde. Cristina heeft toen uitgelegd dat in de ABU CAO tot drieënhalf jaar flexibele contracten mogelijk zijn. De klant in de persoon van een ervaren HR manager was aangenaam verrast met de kans om de medewerker op payroll detacheren basis en tegen een mooi tarief nog wat langer aan zich te kunnen binden.

Ook komen onze klanten door onze uitleg steeds vaker tot de eindconclusie dat detachering ook in fase A aantrekkelijker is dan regulier uitzenden. Wij worden namelijk regelmatig ingeschakeld om medewerkers aan te trekken die uiteindelijk een vaste plek binnen de organisatie zullen krijgen. Onze opdrachtgevers kiezen nu frequenter voor een overeenkomst voor bepaalde tijd in fase A met uitsluiting van loondoorbetaling, omdat hierbij in tegenstelling tot bij regulier uitzenden een aaneengesloten dienstverband ontstaat. Dit biedt ons meer omzet-zekerheid en de inlener meer vrijheid als hij na de flexperiode zelf nog een tijdelijk contract wil aanbieden.

CAO-kennis is dus niet alleen een noodzakelijk kwaad om je SEU-examen te halen en de NEN certificering te behouden, ik zie het vooral in de advisering naar klanten als een belangrijk pluspunt. Want sorry P&O-managers en HR-adviseurs van Nederland; jullie kennis op uitzendvlak kan veel beter. Dus een advies aan alle intercedenten van Nederland; verdiep je in de mogelijkheden en ga er vooral niet vanuit dat jouw klant het allemaal wel weet. Juist door de verschillende opties door te lopen, komen er vraagstukken op tafel die anders onbesproken zouden blijven. Dat leidt niet alleen tot meer diepgang in je vak en meer waardering voor jouw bijdrage, maar ook tot mooie verkoopkansen. En die kunnen we allemaal wel gebruiken.

Binnenkort vind je hier weer een praktijkvoorbeeld van de veelzijdigheid van het intercedentenvak. Tot dan!