Column Hannah Hebly: Op een flexibel nieuwjaar!

0
849

Hannah Hebly, communicatieadviseur ARTRA

Hannah Hebly
Communicatieadviseur ARTRA arbeidsmarkttrainingen


4 januari 2012

Op een flexibel nieuwjaar!
Tja, het is allemaal niet zoals we het gehoopt hadden, de voorspellingen voor 2012 zien er in economisch opzicht somber uit. En een slechte economie leidt bijna een op een tot een krimp op de arbeidsmarkt. De negatieve ontwikkelingen zijn al sinds de eerste recessie zichtbaar: de groep werkzoekenden wordt groter en het aanbod van banen kleiner. Toch constateer ik ook twee, met elkaar in verband te brengen, positieve ontwikkelingen. Het gebrek aan specialisten, vooral aan IT’ers en technici duurt voort. En vele werkzoekenden stellen hun eisen aan een baan naar beneden bij, waarbij zij zichzelf flexibeler op de arbeidsmarkt profileren.

Dat er in bepaalde branches een tekort aan specialisten is, hoef ik niet verder uit te leggen. Dat werkzoekenden, maar ook werknemers steeds minder zware eisen stellen aan hun arbeidsvoorwaarden, ligt ten grondslag aan de angst om hun baan op korte termijn te verliezen. Het hebben van een baan staat nu centraal. En daarmee heeft de werkgever nu de touwtjes in handen, maar we weten donders goed dat dat niet al te lang gaat duren. Met de vergrijzing draait de machtsverhouding tussen werkgever en werknemer weer 180 graden om.

Voor HRM’ers zie ik hier een kans. Ik zie een lek dat eigenhandig is te dichten. Wil je toch die schaarse specialisten in huis halen zonder teveel te betalen, zorg dan eerst voor een stabiele inhouse bron van kennis, en bied flexibele (dat zijn we nu ten slotte allemaal), talentvolle en wilskrachtige werkzoekenden de kans zich in jouw bedrijf te ontplooien. Hiermee pas je meteen ook het bekende principe van binden, boeien, en borgen toe. Wat mij betreft slaan we zo twee vliegen in een klap. Talentvolle werkzoekenden krijgen de kans die ze verdienen. Als werkgever investeer je even, maar profiteer je op de lange termijn. Zo behoud, optimaliseer en verbreed je de bestaande kennis in een steeds grilliger wordende arbeidsmarkt.

Darwin zal opnieuw gelijk krijgen: the survival of the fittest gaat weer hoogtij vieren in 2030.
Het is tijd om de handen ineen te slaan en de economie te redden.
Proost! Op een flexibel jaar!


PS: intercedenten opgelet! Zet 19 april 2012 alvast in je agenda. Op het feestelijke verkiezingsevenement ‘Intercedent van het Jaar’ zal de winnaar bekend worden gemaakt door niemand minder dan onze host Dennis Storm.
Volg FlexNieuws en bekijk eind januari de nieuwe website voor de verkiezing waarmee je snel te weten komt hoe jij de winnaar wordt!