CNV Voorzitter pleit voor hogere beloning flexwerkers

0
168

CNV Voorzitter Maurice Limmen pleit voor een flex-toeslag als extra beloning voor flexwerkers.

Limmen haakt daarmee in op de CBS-cijfers over flexwerk die dinsdag 17 mei zijn gepubliceerd.

Ondernemersrisico
Eén op de vier werknemers werkt inmiddels flexibel en dat aantal blijft, met name bij jongeren, stijgen. Limmen: “Met die flexibele contracten leggen werkgevers het ondernemersrisico steeds meer op de schouders van hun medewerkers, daar zou een hogere beloning tegenover moeten staan. Dat kan met een flex-toeslag.”

Vertrouwen
Limmen wijst naar de afnemende inkomenszekerheid als een van de gevolgen van de toenemende flexibilisering.”Het terugdringen van de doorgeschoten flexibilisering is belangrijk omdat werk mensen inkomenszekerheid en continuïteit moet bieden. Maar door de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zien we dat vertrouwen steeds minder.”

Meer betalen voor flex
Een oorzaak van de toenemende flexibilisering is volgens Limmen dat de kosten van flexwerk lager zijn dan van een vaste baan. Hij vindt daarom dat werkgevers meer zouden moeten betalen voor flexibel werk. “Terwijl flexibele arbeid eigenlijk duurder zou moeten zijn. Ik vind dat werkgevers daarin hun verantwoordelijkheid moeten nemen en het CNV wil daar dan ook afspraken over maken in de cao’s”, zegt Limmen.

Bron: CNV, 17 mei 2016