CNV-team spoort onderbetaling op bij uitzendwerk

0
634

Uitzendkrachten die bij het CNV aankloppen voor hulp hebben in de afgelopen drie jaar voor ruim 2.300.000 euro (bruto) aan nabetalingen ontvangen.

Henry Stroek
Henry Stroek

De vakbond denkt dat nog maar een fractie van de problemen boven water is gekomen. Het CNV-team dat misstanden opspoort is daarom onlangs uitgebreid.

“Uitzendkrachten realiseren zich vaak niet goed welke rechten ze hebben. Als ze twijfels hebben of de uitbetaling klopt, moeten ze zich vooral bij ons melden”, zegt Henry Stroek van CNV Vakmensen.

“Wat ik schrijnend vind, is dat uitzendkrachten – terecht – bang zijn om voor hun rechten op te komen. Als ze hun rechten claimen is vaak daar het gat van de deur. Gelukkig kunnen we loonvorderingen tot vijf jaar na dato indienen. Het is heel belangrijk dat uitzendkrachten alles goed bijhouden en bewaren. Dat maakt de controle een stuk eenvoudiger.”

Misstanden
In maart 2018 startte de bond met het project Bestrijding Misbruik Uitzendconstructies. In de bijna drie jaar dat het project loopt, stuitte het CNV-team regelmatig op misstanden, zegt Stroek. “Uitzendkrachten krijgen vaak niet het salaris of de toeslagen waar ze recht op hebben. Dat kunnen we dan duidelijk aantonen aan de hand van contracten, loonstrookjes, printscreens uit registratiesystemen en urenstaten. Het gebeurt ook vaak dat uitzendkrachten onterecht geen transitievergoeding krijgen.”

In 2020 heeft het CNV-team meer dan 200 uitzendkrachten geholpen. “Als er zaken niet kloppen, gaan we vorderen”, zegt Stroek. “Vorig jaar lag de gemiddelde nabetaling voor een uitzendkracht op bijna 4.800 euro bruto. Er zat een uitschieter bij van maar liefst 28.500 euro. Dat is flink wat geld voor mensen die niet het allerbeste salaris hebben. De looncontrole levert daarnaast ook op dat de uitzendkrachten vanaf dat moment wèl het juiste en hogere loon ontvangen.”

Certificering garandeert niet altijd juiste beloning
Bij analyse van de cijfers constateerde het CNV-team dat bij de meeste kwesties (86%) de uitzendbureaus zijn aangesloten de ABU of de NBBU en ook in het bezit zijn van een NEN-certificaat. Dat biedt dus niet automatisch garantie voor de juiste beloning. De vakbond adviseert uitzendkrachten om alert te zijn. “Vraag ons bij twijfel een looncontrole te doen”, zegt Stroek.

CNV Vakmensen vraagt de ABU en NBBU om aangesloten uitzendbureaus strenger aan te pakken, want “dit is slecht voor het imago van ABU en NBBU en de goedwillende uitzenders. Uitzendbureaus die moedwillig onderbetalen moeten wat ons betreft uit de koepel worden gezet. Dat geldt ook voor de Stichting Normering Arbeid, waar de ABU en NBBU een bestuurlijke rol hebben.”

Verkeerde salarisindeling leidt tot loonkloof
Het CNV-team merkt dat uitzendkrachten regelmatig verkeerd worden ingedeeld, soms zelfs niet in de juiste functieschaal. Stroek: “Dit is in strijd met de Uitzendrichtlijn in de Europese wetgeving en het leidt tot een loonkloof tussen vaste krachten en verkeerd ingedeelde uitzendkrachten.”

Een paar voorbeelden
• Een uitzendkracht in de glastuinbouw was in een verkeerde functie ingedeeld en kreeg geen toeslagen voor nachtwerk (door de inlener werd bewust de klok gemanipuleerd). Uiteindelijk heeft hij een nabetaling gekregen van zo’n 22.000 euro.
• Een uitzendkracht in de zoetwarensector was in een verkeerde functie ingedeeld (veel te laag) en had geen tredes in het loongebouw toegekend gekregen. Uiteindelijk heeft hij een netto nabetaling gekregen van 7.000 euro.
• Een uitzendkracht in de jeugdzorg kreeg niet de juiste doorbetaling bij ziekte. Dit leverde een nabetaling op van 3.500 euro.

Bron: CNV, 23 februari 2021

De ABU reageert als volgt op dit bericht: “Het gaat om een bedrag van ruim 2 miljoen euro over de afgelopen 3 jaar. Dat is 0,01% als we bedenken dat er in drie jaar tijd zo’n 35 miljard euro aan salaris wordt betaald in de uitzendbranche. Dat neemt niet weg dat elke niet-correcte loonbetaling er een te veel is. Er kan dus wel eens iets fout gaan. Onder andere doordat uitzenders de beloning moeten toepassen van inleners. Die is in elke sector verschillend. ABU-leden zijn verplicht om elke niet-correcte loonbetaling te herstellen. Doen ze dat niet of – erger – betalen zij moedwillig niet goed uit? Dan is dat reden voor royement.”

Lees ook
Uitzendkrachten hebben recht op inlenersbeloning, CAOWijzer helpt
2019 – interview CNV Vakmensen: Langdurig uitzendwerk leidt tot loonkloof
2019 – CNV: ruim 1,2 miljoen euro aan nabetalingen voor uitzendkrachten
Verplicht stellen PayOK certificering voorkomt onderbetaling uitzendkrachten