CNV: onderzoek Asscher scholing werknemers broodnodig

0
117

CNV Vakmensen is verheugd met het initiatief* van minister Asscher van SZW om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om werkgevers te verplichten financieel bij te dragen aan de scholing van werknemers.

Voorzitter Piet Fortuin: “Nederland staat aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie. Dat werknemers nu niet voorbereid zijn op het effect van robotisering op hun loopbaan wordt steeds vaker pijnlijk duidelijk. Bijvoorbeeld in de Rotterdamse haven waar 800 mannen en vrouwen hun baan dreigen te verliezen door verplaatsing van werk naar de geautomatiseerde derde maasvlakte. Het is broodnodig dat Nederlandse werknemers de middelen krijgen om zichzelf voor te bereiden op deze veranderingen”.

Scholingsbudget
CNV Vakmensen pleitte bij de aankondiging van haar fusie vorige maand voor een jaarlijks scholingsbudget voor elke werknemer ter hoogte van één maandsalaris. Fortuin: “Je hoeft geen Nostradamus te zijn om te zien dat robotisering, maar ook nanotechnologie en 3D-printen in de toekomst effect zal hebben op het werk dat we nog zelf doen.” Volgens CNV Vakmensen zijn werknemers nog te vaak afhankelijk van de instemming van hun werkgever voor budget en opleidingskeuze of worden zij geconfronteerd met de bureaucratie van scholingsfondsen.

Dringende oproep aan werkgevers
CNV Vakmensen doet een dringende oproep aan werkgevers om scholing van werknemers tot prioriteit te maken en zich niet langer verschuilen achter bestaande scholingsfondsen.

Bron: CNV, 8 januari 2016