CNV dreigt met staking bij BP

0
92

De leden van CNV Vakmensen hebben het eindbod van de Rotterdamse raffinaderij van BP unaniem afgewezen. De vakbond heeft een ultimatum ingediend dat op woensdag 14.00 uur afloopt.

Een eerder onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao, op 24 oktober, werd door BP tot eindbod gedevalueerd. Dit gebeurde toen bleek dat de leden van CNV Vakmensen het resultaat vrijwel unaniem afwezen. Het BP-eindbod onderging vervolgens datzelfde lot.

Ultimatum
Daarom zijn acties of zelfs stakingen mogelijk de volgende stap. “Zojuist hebben we ons ultimatum ingediend”, verduidelijkt bestuurder Piet Verburg van CNV Vakmensen. “Dat verloopt woensdag 14.00 uur.”

Merit-tabel
Een goede beloning en het in stand houden van de zogenaamde merit-tabel zijn belangrijke elementen in dat ultimatum. Piet Verburg: “De BP-raffinaderij beschikt over een relatief jonge populatie waarbij bovendien veel werknemers recht hebben op een merit-stap. Dat moet niet echt een probleem zijn, want dat is in de praktijk goedkoper dan veel werknemers die op hun laatste loontrede staan. BP wil tornen aan de arbeidsvoorwaarden en dat pikken onze leden niet.”

Loonsverhoging 5%
In het ultimatum verlangt CNV Vakmensen een loonsverhoging van 5% per 1 april dit jaar. Dit alles in een eenjarige cao die duurt tot 1 april volgend jaar. Overwerk en consignatiediensten moeten in de nieuwe cao ‘substantieel beter’ worden vergoed. Daarnaast moet het aantal verplichte opkomstdagen worden verlaagd van drie naar twee.

Verburg: “Als BP niet voor het verstrijken van het ultimatum positief reageert, dan zijn acties onvermijdelijk. Hoe en waar, maken we uiteraard nu nog niet bekend.”

Bron: CNV Vakmensen, 5 december 2019