CDA wil harde aanpak buitenlandse ZZP’ers

0
381

 
| ZZP’ers » |
 

25 februari 2010

CDA Kamerlid Eddy van Hijum wil een harde aanpak voor ZZP’ers. Volgens Van Hijum zijn veel ZZP’ers schijnzelfstandigen, die vakmensen verdringen. De CDA man spreekt in zijn actieplan voor de bouw zelfs over verdringing van vakmensen door goedkope, veelal buitenlandse, schijnzelfstandigen.

Volgens Van Hijum is er sprake van 70.000 schijnzelfstandigen die feitelijk in loondienst zijn.

Actieplan Van Hijum
Om dit te voorkomen wil hij een meldingsplicht voor buitenlandse ZZP’ers zoals ook in België het geval in via Limosa. Hierdoor kan de Arbeidsinspectie naar verwachting veel gerichter controleren. De CDA-fractie zal demissionair minister Donner vragen om het Belgische systeem te onderzoeken. Daarnaast wil het CDA ook meer aandacht van de Arbeidsinspectie voor de rol van dubieuze bemiddelingen van ZZP’ers via uitzendbureaus en koppelbazen.

‘Uitspraken van Hijum gaan te ver’
ZZP Nederland erkent het probleem van illegaal werken in de bouw en het verschijnsel koppelbazen, maar vindt de uitspraken van het CDA wel erg ver gaan. Johan Marrink van belangenorganisatie ZZP Nederland vindt de uitspraken die Van Hijum doet erg ongelukkig.

‘ZZP’ers kiezen voor onzekere stap’
Marrink: “Het kan niet zo zijn dat plotseling alle zelfstandigen worden uitgemaakt voor pseudowerknemers. ZZP’ers zijn over het algemeen hardwerkende vakmensen waaraan in Nederland een grote behoefte is, ook in de bouw. Daarnaast starten ook veel mensen als ZZP’er vanuit een uitkeringsituatie. Het CDA dient er trots op te zijn dat deze mensen proberen zelf in hun levensonderhoud te voorzien in plaats van hun hand op te houden. Zelfstandigen hebben geen enkel recht op een uitkering en kiezen veelal bewust voorde onzekere stap.”

Gerelateerd nieuws
> Onderzoek naar schijnzelfstandigheid
> Zzp’ers in crisis: enquête en conclusies EIM

Bron: CDA en ZZP Nederland, 24 februari 2010