"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

CBS: meer banen voor werknemers, vooral meer uitzendwerk

Het aantal banen is in het vierde kwartaal van 2016 met 53 duizend toegenomen.

Dat is de grootste groei in vijf jaar tijd. Verder steeg het aantal vacatures in het vierde kwartaal met 8 duizend en daalde het aantal werklozen met 29 duizend. Dat meldt CBS op basis van de nieuwste cijfers over de arbeidsmarkt.

CBS ontwikkeling arbeidsmarkt 2014-2016
CBS: werkgelegenheid blijft stijgen

In het laatste kwartaal van 2016 waren er gemiddeld 10,1 miljoen banen. Daarbij zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd. Vanaf het eerste kwartaal van 2014 zijn er in totaal 306 duizend banen bijgekomen: 278 duizend werknemersbanen en 28 duizend banen voor zelfstandigen. In die periode is elk kwartaal sprake geweest van groei.

Vooral meer banen voor werknemers
Het afgelopen kwartaal steeg het aantal banen van werknemers met 46 duizend en het aantal banen van zelfstandigen met 7 duizend. De voorgaande kwartalen daalde het aantal banen van zelfstandigen nog. De banengroei bij werknemers in één jaar tijd is nu het hoogst sinds 2008. Het afgelopen jaar steeg het aantal werknemersbanen met 144 duizend, ofwel 1,8 procent.

Niet alleen meer uitzendwerk
Van alle banen die er de afgelopen drie jaar per saldo zijn bijgekomen, bestaat ruim de helft uit banen bij uitzendbureaus. Ook in het laatste kwartaal van 2016 groeide deze bedrijfstak met 13 duizend tot een totaal van 754 duizend. Maar in het vierde kwartaal waren er meer bedrijfstakken met banengroei dan voorheen. Een kwart van de nieuwe banen kwam nog voor rekening van de uitzendbureaus.

De meeste banen kwamen er het afgelopen kwartaal bij in de handel, het vervoer en de horeca (+16 duizend). Gezamenlijk zijn deze bedrijfstakken goed voor een kwart van het totaal aantal banen in Nederland. In de bedrijfstak informatie en communicatie kwamen er 7 duizend banen bij. Hierdoor kwam de groei in deze bedrijfstak het afgelopen jaar uit op 6,6 procent. Dat is naar verhouding de hoogste stijging op die van de uitzendbureaus na (8,1 procent).

Er zijn nu nog twee bedrijfstakken waar het aantal banen afneemt: de bouwnijverheid (-1 duizend) en de financiële dienstverlening (-2 duizend). In deze twee bedrijfstakken zijn de afgelopen jaren veel banen verloren gegaan. Ook in de zorg nam het aantal banen vier jaar lang af, maar in het laatste kwartaal kwamen er voor het eerst weer 4 duizend banen bij.

CBS: ontwikkeling aantal werknemers vast en flexibel dienstverband 2014-2016
CBS: groei aantal banen voor werknemers, maar vooral meer uitzendwerk

Vooral meer flexwerkers
Het aantal werkenden (niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden) is het afgelopen jaar verder toegenomen, en wel met 167 duizend. De werknemers met een flexibel dienstverband maakten daarvan het grootste deel uit (109 duizend). Het aantal werknemers met een vast dienstverband is ook hoger dan een jaar geleden, maar de stijging (+21 duizend) is minder groot dan in het vorige kwartaal, toen de groei meer dan het dubbele bedroeg.

Daardoor blijft het percentage werknemers met een vast dienstverband afnemen. In het vierde kwartaal van 2015 had van alle werknemers 74,2 procent een vast contract. In het vierde kwartaal van 2016 was dit 73,2 procent.

Bron: CBS, 14 februari 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.