CBS: Loopbaan of bijbaan als zzp’er?

0
83

Voor de meeste zzp’ers in Nederland zijn de verdiensten uit het zzp-schap ook hun voornaamste inkomstenbron, dat blijkt uit cijfers gepubliceerd door het CBS.

De onderzoeksinstantie meldt dat van de bijna 1,35 miljoen werkende zzp’ers is, voor zes op de tien het ondernemersinkomen het belangrijkst is. Voor vier op de tien is een andere inkomstenbron, bijvoorbeeld loon of pensioen, belangrijker.

Ruim half miljoen mensen heeft alleen zzp-inkomen
Ruim 508 duizend zzp’ers hadden in 2014 alleen een ondernemersinkomen, waarmee ze gemiddeld 36 duizend euro bruto verdienden. Voor zo’n 288 duizend zzp’ers is het ondernemersinkomen weliswaar de voornaamste inkomensbron, maar zij hebben ook nog inkomsten uit loon, pensioen of een uitkering.

fig1_

Zzp’ers met pensioen als neveninkomen ontvangen naast hun inkomen uit ondernemerschap van gemiddeld bijna 32 duizend ook gemiddeld ruim 10 duizend aan pensioen. De bijverdiensten uit loon waren 7,5 duizend euro, naast 25,7 duizend aan zzp-inkomen. De neveninkomsten uit een uitkering bedroegen 2,3 duizend euro. Deze groep zzp’ers verdiende 16,5 duizend euro aan hun ondernemerschap.

Vooral werknemers verdienen bij als zzp’er
Voor 553 duizend personen was het zzp-inkomen een bijverdienste. Hun inkomen bestond vooral uit loon, pensioen of een uitkering. Het zijn vooral werknemers die naast hun baan extra geld verdienen als zzp’er. Van de ruim 6,1 miljoen werknemers in 2014 waren dat er 324 duizend. Zij verdienden met hun ondernemerschap gemiddeld bijna 4,5 duizend euro bij.

Bron: CBS, 27 januari 2016