CBS: Banengroei leunt vooral op uitzendkrachten

0
374

Het herstel op de arbeidsmarkt zet in het tweede kwartaal van 2015 door. Het aantal banen nam toe met 19 duizend tot 9,9 miljoen en het aantal vacatures steeg met 6 duizend tot 131 duizend eind juni.

Dit maakt CBS bekend.

Lichte stijging aantal banen
Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen (voltijd en deeltijd) nam in het tweede kwartaal 0,2 procent toe. Er is nu vijf kwartalen achtereen sprake van banengroei, waarbij het aantal banen in deze periode met bijna 100 duizend toenam.

CBS1Meer werknemersbanen
Het aantal banen van werknemers nam in het tweede kwartaal toe met 16 duizend, tot 7,8 miljoen. Dat is nog altijd 250 duizend minder dan eind 2008 toen het aantal banen van werknemers op recordhoogte stond.

De banengroei van zelfstandigen bleef dit kwartaal wat achter. Er kwamen 3 duizend zelfstandigenbanen bij. Er zijn nu 2,1 miljoen banen van zelfstandigen, 220 duizend meer dan zes jaar geleden. Eén op de vijf banen is een zelfstandigenbaan.

Banengroei leunt vooral op uitzendkrachten
Net zoals in de afgelopen kwartalen dragen vooral de uitzendkrachten bij aan de banengroei. Het aantal banen van werknemers bij uitzendbureaus nam het laatste kwartaal toe met 18 duizend. In één jaar tijd groeide het aantal banen in de uitzendbranche met 63 duizend, oftewel ruim 10 procent.

Ook in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca groeit de werkgelegenheid de laatste tijd gestaag. Het afgelopen kwartaal kwamen hier 10 duizend banen en bijna 3 duizend vacatures bij.

Minder banen in de zorg
In de helft van de bedrijfstakken daalde het aantal banen echter, het meest in de zorg. In deze bedrijfstak daalt het aantal banen nu al ruim twee jaar onafgebroken. In totaal gingen in deze periode 65 duizend banen verloren.

CBS2

Aantal vacatures blijft stijgen
Het aantal vacatures neemt al twee jaar op rij toe. In bijna alle bedrijfstakken waren er eind juni meer vacatures dan een kwartaal eerder. De handel nam met bijna 2 duizend extra vacatures het grootste deel van de stijging voor zijn rekening.

Ten opzichte van het aantal banen zijn de meeste vacatures te vinden in de informatie- en communicatiesector. In deze bedrijfstak zijn er nu 41 openstaande vacatures per duizend banen van werknemers. In het onderwijs zijn de minste vacatures: 10 per duizend banen.

CBS3

Bron: CBS, 14 augustus 2015