Vakbond eist cao en sociaal plan van Goodix Nederland

0
228

CNV Vakmensen stelt ultimatum voor cao en sociaal plan aan Chinese chipsdesigner Goodix

Update 7 maart 2022
Op maandag 7 maart – leggen de 55 werknemers per direct het werk neer.

Bericht 9 februari 2022
De directie van chipsdesigner Goodix in Nijmegen – eerder onderdeel van NXP Nederland – moet vóór 09.00 uur op 14 februari instemmen met een reële cao, anders dreigen acties.

CNV Vakmensen stelde woensdag om 12.00 uur de onderneming een ultimatum omdat zes keer overleg over een nieuwe cao tot niks leidde.

‘Onbegrijpelijke gang van zaken’ zo stelt onderhandelaar Arthur Bot van CNV Vakmensen nu. ‘Kennelijk mag het Nederlandse management van hun Chinese eigenaar geen zaken doen met een vakbond.’

De onderneming aan de Wijchenseweg in Nijmegen maakt spraak- en audiochips en uiterst gespecialiseerde hard- en software voor grote telefoonmakers als Huawei, Samsung, Google, Amazon, Dell en Asus. In februari 2020 werd het veelbelovende bedrijf afgesplitst van chipmaker NXP en overgenomen door het Chinese Goodix Technology. Er zijn ook nog vestigingen in Leuven, Nice en Bangalore.

De afsplitsing van NXP gebeurde met behoud van cao, sociaal plan en andere afspraken.
In september van dat jaar verliep die cao en in februari 2022 verliep het sociaal plan. Onderhandelingen over een nieuwe cao en een verlenging van het sociaal plan liepen tot dusverre op niets uit.

‘De Goodix-werknemers staan al ruim twee jaar stil met hun arbeidsvoorwaarden, bovendien is hun sociaal plan nu ook afgelopen’ verduidelijkt Bot. ‘Het management wil domweg niet met een vakbond aan tafel zitten, maar stelt voor een eigen pakket voor werknemers te maken, waarvan na twee jaar nog niets op papier staat.’

CNV Vakmensen verlangt van Goodix nu een nieuwe cao en een ongewijzigd sociaal plan tot 2024. ‘De lonen dienen in de toekomst te stijgen in dezelfde omvang als bij ‘zusterbedrijven’ NXP, Ampleon en Nexperia en daarnaast een inhaalslag van de afgelopen jaren. CNV Vakmensen wil dat de niet-toegepaste loonsverhogingen in 2021 en 2022 afdoende worden gecompenseerd’.

Bron: CNV Vakmensen, 9 februari 2022

Lees ook
TNO en NXP in 2021 meest aantrekkelijke werkgevers
Nieuwe tekst CAO NXP 2018-2020