Uitzendkrachten Vion Enschede op straat

0
1309


22 februari 2011

Zestig uitzendkrachten van vleesverwerker Vion Enschede komen per 1 maart op straat te staan. Het gaat om voormalige vaste krachten met een Nederlands paspoort van het failliete Weijl, die door Vion sinds september 2010 als uitzendkracht zijn ingehuurd.

De directie vertelde afgelopen week in de kantine dat hij ‘alleen nog met buitenlanders wil werken’. De vleesgigant rommelt bovendien met de cao Vlees en schakelt uitzendbureaus in, die niet de vereiste certificaten hebben, aldus FNV Bondgenoten in een nieuwsbericht.

CAO genegeerd
In het afgelopen halfjaar kregen de uitzendkrachten minder geld, geen eindejaarsuitkering en minder goede arbeidsvoorwaarden dan waar zij recht op hebben volgens de cao Vlees. Ook zijn ze niet aangemeld bij het verplichte pensioenfonds voor de Vleesindustrie (Vlep).

Flexwerk moet keuze zijn

“Wat hier gebeurt, mag helemaal niet,” stelt bestuurder Wilma Daams van FNV Bondgenoten vast. Het verbeteren van de positie van flexwerkers is een belangrijk speerpunt voor FNV Bondgenoten in cao-onderhandelingen. De bond vindt dat een vast contract de norm moet worden. Flexibele contracten en zzp-schap moeten een optie zijn waar werkenden zelf voor kiezen.

Gerelateerd nieuws
> FNV: Uitzendkracht in pluimvee-industrie wil vast werk

Bron: FNV Bondgenoten, 22 februari 2011