Staking dreigt bij Aviko

0
786


FNV22 juni 2011

Het ultimatum dat FNV Bondgenoten aan Aviko heeft gesteld is woensdagochtend 22 juni om 9 uur verstreken. Aviko ging niet in op de CAO-voorstellen. Dat betekent dat er wordt gestaakt.

Bezuiniging op pensioenkosten
FNV Bondgenoten onderhandelt al enkele maanden met Aviko over een nieuwe CAO voor de vestigingen in Steenderen, Cuijk en Lomm. Volgens de vakorganisatie is het overleg vastgelopen op de eis van Aviko om in de nieuwe CAO te bezuinigen op de pensioenkosten. Aviko wil dat bereiken door verslechtering van de pensioenrechten en wil niet over de CAO-voorstellen van FNV Bondgenoten praten zonder dat die bezuinigingen zijn doorgevoerd.

Verwerpelijk
Ben Roodhuizen van FNV Bondgenoten vindt het een verwerpelijke handelswijze. “We hebben de directie voorgesteld een werkgroep in het leven te roepen die de pensioenregeling onder de loep gaat nemen. Als dan blijkt dat er überhaupt al iets moet gebeuren, dan komt die commissie met voorstellen aan CAO-partijen. De directie heeft om onverklaarbare redenen dit constructieve voorstel van FNV Bondgenoten verworpen. En dan houd het voor ons en voor de mensen ook op. De leden in Steenderen en Lomm hebben unaniem ingestemd met werkstakingen.”

Gele kaart
De werknemers van Aviko voerden al eerder actie voor hun CAO. Twee weken geleden wilden zij een gele kaart aan de directie overhandigen, maar die weigerde hem in ontvangst te nemen.

Drie vestigingen, 600 mensen
Het is nog niet bekend wanneer er wordt gestaakt. Aviko is de tweede grootste aardappelverwerker in Europa en maakt friet en andere eindproducten voor in de supermarkten. Het bedrijf heeft productievestigingen in Nederland, Duitsland, Scandinavie en Polen met in totaal 1600 werknemers. Het CAO-conflict heeft betrekking op de vestigingen in Steenderen, Cuijk en Lomm waar in totaal 600 mensen werken.

Bron: Persbericht FNV, 20 juni 2011