Staking beveiligers Schiphol afgewend

0
117

De aangekondigde 24-uursstaking van beveiligers op Schiphol is voorlopig van de baan. Er is alsnog een akkoord bereikt over een nieuwe cao.

CNV Vakmensen gaat het resultaat nu voorleggen aan de leden. De acties op Schiphol worden opgeschort.

Eenmalige uitkering
Volgens onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen bevat het akkoord een aantal goede afspraken. “De nullijn voor dit jaar is van tafel, de beveiligers krijgen zo snel mogelijk een eenmalige uitkering van 700 euro. Ook de werkdruk wordt aangepakt, met betere roosters, waar de beveiligers meer invloed op hebben.”

Loonsverhoging en 36 uur
De nieuwe cao geldt tot 1 oktober 2020. Naast de eenmalige uitkering krijgen de beveiligers op 1 januari 2019 en 1 januari 2020 een loonverhoging van 2,5%. Een andere afspraak is de invoering van een 36-urige werkweek in 2022 voor een fulltime beveiliger. Dat betekent omgerekend ook een salarisverbetering.

Werkdruk
Daarnaast waren de werkdruk en de roosters belangrijke punten. Maas: “Beveiligers krijgen betere roosters en meer zeggenschap. Bij de invulling daarvan betrekken we rooster-experts.”

Ontwikkeling
Beveiligers krijgen bovendien meer mogelijkheden om opleidingen te volgen, ook voor een baan buiten de beveiligingsbranche. Verder is afgesproken dat de vakbond projecten gaat opzetten die werknemers meer bewustmaken van hun eigen ontwikkeling.

Acties op andere locaties gaan door
De nieuwe cao geldt alleen voor de beveiligers van G4S Aviation Security, Securitas en I-Sec die op Schiphol werken. Voor de bijna 30.000 beveiligers die onder de landelijke cao particuliere beveiliging vallen, is nog geen akkoord bereikt. “De acties op andere locaties gaan de komende tijd gewoon door”, zegt Maas.

De bond hoopt er ook met de andere werkgevers uit te komen, op basis van het akkoord op Schiphol.

Bron: CNV Vakmensen, 29 augustus 2018