Rechter: CAO Transavia Grond geldt niet voor FNV-leden

0
169

Rechtbank Haarlem: De gemaakte afspraken voor de CAO Transavia Grondpersoneel, over inlevering van ADV-dagen, zijn niet zomaar van toepassing op FNV-leden.

CNV, De Unie en de vakbond voor luchtvaarttechnici NVLT hebben eind 2015, buiten vakbond FNV om, een cao-akkoord gesloten met Transavia.

FNV heeft eind vorig aar bij de rechtbank in Haarlem een zaak aangespannen tegen luchtvaartmaatschappij Transavia om voor de eigen leden de zes adv-dagen op te eisen, die in de nieuwe cao waren verdwenen. Lees meer

Niet representatief genoeg, daarom niet algemeen verbindend
De rechter heeft nu bepaald dat de bonden die wel akkoord zijn gegaan, niet representatief genoeg zijn voor het circa zeshonderd man sterke grondpersoneel bij Transavia, zo meldt Salarisnet. Circa een op de drie grondmedewerkers is lid van een vakbond. Vakbond FNV telt onder deze groep de meeste leden.

Met terugwerkende kracht onder oude cao
FNV-leden bij Transavia Grondpersoneel krijgen met terugwerkende kracht de vrije dagen terug die onder de nieuwe cao-afspraken zijn komen te vervallen.

Ook gevolgen voor schildersbranche?
Het vonnis kan ook gevolgen hebben voor andere cao’s die buiten vakbond FNV om zijn afgesloten, bijvoorbeeld in de schildersbranche.

Bron: FNV en Salarisnet, 11 april 2017