RvS geeft NVUB gelijk in hoger beroep tegen Donner

0
1146


20 november 2009

Minister Donner (SZW) is door de Raad van State op zijn vingers getikt over de algemeenverbindendverklaring van de ABU CAO voor uitzendkrachten. Daarmee krijgt de NVUB alsnog haar gelijk in haar eis om dispensatie van deze CAO.

Het gaat om een uitspraak in hoger beroep in de rechtzaak die de NVUB samen met de AVV (Alternatief voor Vakbond) heeft aangespannen tegen de minister van Sociale Zaken. Daarbij ging het om het aanvechten van het besluit van de minister om de NVUB geen dispensatie te verlenen bij de algemeen verbindend verklaring van de ABU CAO. In eerste aanleg heeft de NVUB deze zaak verloren, maar in hoger beroep geeft de Raad van State haar alsnog gelijk.

Gevolgen
Han Vallenduuk, advocaat van de NVUB, zegt een claim voor te bereiden voor de schade die de werkgeversorganisatie zou hebben geleden in de periode dat het gedwongen de ABU-cao heeft uitgevoerd. Of de AVV(Alternatief voor Vakbond) en de NVUB hun cao alsnog mogen uitvoeren is nog onduidelijk. De onderhavige uitspraak van de rechter oordeelt over de algemeenverbindendverklaring van een cao die momenteel alweer vernieuwd is. Zo vermeldt fd.nl.

Representativiteitscijfers ter discussie
Volgens AVV en NVUB is de vernieuwing tot stand gekomen op basis van ‘even slecht onderbouwde veronderstellingen over de representativiteit’, aldus AVV’er Pikaart. Ook tegen die algemeenverbindendverklaring heeft de NVUB bezwaar gemaakt en de overheid voor de rechter gedaagd.

AVV en NVUB
De vakbond AVV is opgericht uit onvrede met de gevestigde vakbonden, die onvoldoende rekening zouden houden met de belangen van jongeren, flexwerkers en zelfstandigen. De NVUB richt zich vooral op kleinere uitzendbureaus en is drie jaar geleden afgesplitst van de NBBU (Nederlandse Bond van Uitzend- en Bemiddelingsbedrijven). Zie nvub.nl en zie alternatiefvoorvakbond.nl

Gerelateerd nieuws
> Kamervragen over uitzendbranche
> NVUB in beroep tegen avv ABU CAO
> NVUB tegen avv ABU CAO
> ABU en FNV blij met avv CAO ABU
> Harry Vogels: uitzendcao’s en de rol van de minister

Bron: Uitspraak Raad van State, dd 18 november 2009 en fd.nl, 20 november 2009