Nieuwe CAO Pluimvee: Meer zekerheid voor uitzendkrachten

0
624


13 juni 2012

In de nieuwe cao voor de pluimveeverwerkende industrie zijn afspraken gemaakt die de werknemers de mogelijkheid geven de omgangsvormen en stijl van leidinggeven van hun baas aan de kaak te stellen.

In de pluimvee-industrie wordt veel werk gedaan door uitzendkrachten. Het komt voor dat bij bedrijven de helft van werknemers als uitzendkracht aan het werk is, vaak voor langere tijd. Zij krijgen minder betaald en kunnen zonder ontslagbescherming elk dag weggestuurd worden. Uit onderzoek van FNV Bondgenoten in de sector bleek dat veel uitzendkrachten niet vrijwillig hiervoor kiezen en meer zekerheid willen. Verhoeven: “Door hun slechte rechtspositie zijn deze mensen bang om voor zichzelf op te komen, zo merken wij in contacten met leden. Daarom hebben we nu afgesproken dat we per bedrijf afzonderlijk kunnen gaan overleggen over het terugdringen van het aantal uitzendkrachten, waardoor er meer uitzicht komt op vast werk.”

Vragenlijst
Om meer respectvolle omgangsvormen af te dwingen, wordt in de cao een vragenlijst opgenomen waarmee alle werknemers anoniem kunnen aangeven hoe de omgangsvormen en de stijl van leidinggeven zijn.

Arbowet
Vanwege de arbowet is de werkgever verplicht hier aan mee te werken.

2000 uitzendkrachten
In de pluimveeverwerkende industrie hebben zo’n 5.000 werknemers een vaste baan. Op dit moment werken er daarnaast rond de 2000 uitzendkrachten.

Bron: FNV Bondgenoten, 13 juni 2012