Grote restaurants tegen CAO Horeca

0
628


28 januari 2010

De G7, het overkoepelende orgaan van de zeven belangrijkste Nederlandse restaurantorganisaties, keert zich tegen de nieuwe CAO Horeca. De G7 willen niet dat de lonen gaan stijgen met 1,5%. In een brief aan Koninklijke Horeca Nederland (KHN) leggen ze deze eis op tafel. Wat ze het liefst zouden zien is een daling van de salarissen.

“KHN moet wat ons betreft vasthouden aan de nullijn”, staat in de brief aan CAO-onderhandelaar KHN. “Wij wijzen enige vorm van salarisverhoging met klem van de hand”.

Crisis
Veel van de 150 toprestaurants die de G7 vertegenwoordigd, hebben door de crisis hun omzet drastisch zien teruglopen. Marges staan onder druk en veel bedrijven zijn genoodzaakt om hun verkoopprijzen te verlagen. Het gewaardeerd loon van de ondernemer is hierdoor tot een absoluut minimum gedaald. Volgens de voorzitters van de culinaire verenigingen wordt hiermee bovendien een verkeerd signaal gegeven naar de medewerkers en de markt: het lijkt dan of het allemaal wel mee valt.

Salarisverlaging
In de brief vraagt de G7 aan KHN-voorzitter Van der Grinten om in de onderhandelingen vast te houden aan de absolute nullijn als het gaat om salarisaanpassingen. De G7 realiseert zich dat het verlagen van salarissen geen optie is, maar zou het liefst zelfs voor die variant kiezen. De G7 waarschuwt voor ernstige gevolgen voor de werkgelegenheid in de topgastronomie wanneer de salarissen toch gaan stijgen.

G7
Tot de G7 behoren de Alliance Gastronomique, Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers, Châteaux et Résidences Gastronomiques, Relais Restaurants, Fine Eastern Restaurants en Selected Indonesian Restaurants. Samen vertegenwoordigen deze verenigingen ruim 150 toprestaurants

CAO-informatie
Meer over deze CAO

Bron: Misset Horeca, 28 januari 2010