FNV ziet af van representativiteit inzake AVV

0
501


7 juli 2012

Een meerderheid van de Kamer wil dat de CAO VVT niet algemeen verbindend wordt verklaard. De FNV ziet daarmee af van representativiteit inzake AVV.

De Kamer – SP, PvdD, PvdA, Groenlinks en de PVV – heeft de afgelopen week in meerderheid een motie aangenomen die moet voorkomen dat de grootste vakbond in de zorgsector, Abvakabo FNV, wordt buitengesloten van CAO Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg. Dit omdat er onder werknemers onvoldoende draagvlak voor de CAO zou zijn. Recent kwamen CNV, NU ’91 en FBZ zonder de FNV tot een akkoord met werkgevers over de CAO VVT.

Representativiteit in de uitzendbranche
Maar de regels op basis waarvan de minister overgaat tot een algemeenverbindendverklaring stellen geen eisen aan de representativiteit van vakbonden. Wel moeten werkgeversorganisaties die de CAO afsluiten een meerderheid van de werknemers in de sector van werk voorzien. Volgens hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp in het FD kan de minister niet zomaar een motie uitvoeren die in strijd is met de eigen beleidsregels. Ook denkt Verhulp dat de FNV zichzelf in de voet schiet door de representativiteit tot inzet te maken van een twist in de zorg. Verhulp in het FD: “FNV Bondgenoten sluit ook een CAO in de uitzendsector terwijl ze daar amper leden hebben.”

Bron: FD, 7 juli 2012