FNV woedend over akkoord CAO Zorg (VVT) en dreigt met acties

0
7322

FNV dreigt met acties en stakingen in reactie op het nieuwe cao-akkoord voor 450.000 werknemers in de zorg, dat buiten de grootste bond om is afgesloten.

Vrijdagochtend stemden drie kleinere bonden CNV Zorg & Welzijn, Nu ’91 en FBZ in met een loonsverhoging van 2,4% over twee jaar, plus eenmalige uitkeringen en een stapsgewijze opbouw van een dertiende maand.

Vakbond FNV vindt het akkoord een ‘flut-deal’. De arbeidsvoorwaarden zijn volgens FNV verslechterd, er ontstaat verdere flexibilisering en het akkoord heeft nauwelijks draagvlak onder de werknemers in verpleging, thuiszorg, en verzorging.

Zorgmedewerkers komen in actie
“Zorgmedewerkers in het hele land staan op voor menselijke zorg en hebben voor vandaag op ruim honderd plekken al acties aangekondigd. Ze gaan samen met hun collega’s op de foto om een signaal af te geven aan de werkgevers. Zorgmedewerkers zullen doorgaan met actievoeren totdat de werkgevers bereid zijn om open en reëel te onderhandelen.”

Vrijdag leggen werknemers op drie locaties al een half uur het werk neer.

Bron: FNV, 14 oktober 2016, zie ook NOS, 14 oktober 2016

Vakbond CNV herkent zich niet in de kritiek, zegt voorzitter Suzanne Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn. ‘”Wij zijn ontzettend trots op het resultaat. We hebben grote stappen gemaakt in loon maar ook maatregelen tegen de te hoge werkdruk.” De drie kleinere bonden hebben volgens haar een vermindering van administratieve lasten afgedwongen voor het zorgpersoneel, evenals maatregelen om het extreem hoge verzuim (14%) aan te pakken.

Bron: CNV Zorg & Welzijn, 14 oktober 2016, zie ook FBZ, 14 oktober 2016

Stakingsmelding

Op grond van art. 10 Wet allocatie arbeidskrachten door intermediair(s) (Waadi) is het uitzendbureaus e.d. niet toegestaan arbeidskrachten ter beschikking te stellen aan bedrijven, ondernemingen of onderdelen daarvan, waar op dat moment een werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting heerst.

Meer over de Waadi