FNV: Uitzendkracht wil doorbetaling bij ziekte en zelfde beloning als vaste collega

0
820

FNV

4 maart 2012

Uitzendkrachten willen hetzelfde verdienen als hun vaste collega’s.

Dat is de belangrijkste uitkomst van de Nationale Uitzendkracht Enquête die de FNV van half januari tot half februari hield.

Onderhandelingen CAO Uitzendkrachten ABU
De invullers geven aan dat gelijke beloning de prioriteit moet hebben in de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor uitzendkrachten, die komende woensdag starten. Een ander belangrijk issue voor uitzendkrachten is doorbetaling bij ziekte. Nu nog is de eerste ziektedag voor eigen rekening. “Uitzendkrachten willen hetzelfde behandeld worden als hun collega’s met een vast contract. Die kan zich ziek melden, maar voor een uitzendkracht betekent ziek melden geen geld verdienen, ” zegt Mariette Patijn, bestuurder FNV Bondgenoten. “Als je dan ook nog eens minder verdiend dan je vaste collega, voel je je een tweederangs werknemer, terwijl je hetzelfde werk doet. Die oneerlijkheid, daar moeten we vanaf”

Enquête
Uit de enquête blijkt dat veel uitzendkrachten minder verdienen dan hun vaste collega’s. Bijna 70% van de invullers zegt minder te verdienen. Het verschil zit ‘m volgens invullers in bijvoorbeeld het niet krijgen van toeslagen, een 13e maand of andere bonussen. “ik verdien hetzelfde maar ik krijg het niet”, zo schrijft een van de invullers. Patijn: “Onze inzet voor de nieuwe CAO wordt daarom: vanaf de eerste werkdag gelden voor uitzendkrachten dezelfde arbeidsvoorwaarden die de vaste krachten in een bedrijf hebben.”

Vast werk uitgangspunt van FNV
Werkzekerheid is de grote wens van een meerderheid van de invullers. 75% wil liever een contract voor onbepaalde tijd bij het bedrijf waar ze werken. Als dat niet kan, willen ze een vast contract bij het uitzendbureau. De reden? Inkomenszekerheid zegt 52%. Baanzekerheid zegt 30%. Over de kans op zo’n vast contract zijn uitzendkrachten behoorlijk pessimistisch: 64% denkt het nooit te krijgen.
Patijn: “Mensen willen gewoon vast werk, vanwege de zekerheid die het biedt. Maar de weg naar dat fel begeerde vaste contract is soms lang. Wat echt beter moet is het in vaste dienst nemen door de uitzendbureaus zelf, de zogenaamde fase C. Maar 3% van de uitzendkrachten stroomt naar deze fase door, blijkt uit onderzoek . Daar moeten de uitzendondernemingen zelf echt wat aan veranderen.”

Nationale Uitzendkracht Enquête
De Nationale Uitzendkracht Enquête werd ingevuld door ruim 1300 uitzendkrachten.

Bron: FNV, 12 maart 2012