FNV: Uitzendkracht in pluimvee-industrie wil vast werk

0
980


16 februari 2011

Uitzendkrachten in de pluimveeverwerkende industrie willen een vaste baan. Dat blijkt uit een peiling van FNV Bondgenoten onder werknemers in de sector.

Dat er ook vast werk is, blijkt uit het feit dat 95% van de flexkrachten die aan de peiling hebben meegedaan, aangeeft dat hun werk blijft als zij vertrekken. FNV Bondgenoten wil daarom in de CAO voor de sector afspreken dat meer flexkrachten in vaste dienst komen.

Onderhandelingen CAO Pluimvee
In de pluimveeverwerkende industrie is naar schatting 30% van 7500 werknemers uitzendkracht. Veel van hen zijn Polen. Ook als het om veilig en gezond werken gaat, hebben zij – volgens de FNV – een slechte positie.

Jan Verhoeven, bestuurder FNV Bondgenoten: “De arbeidsinspectie kwam tot de conclusie dat de helft van de bedrijven de zaken niet op orde heeft op veiligheidsgebied. Daar moet verandering in komen. Er wordt in deze sector veel met gevaarlijk machines en messen gewerkt en met name bij uitzendkrachten, die slecht worden geïnstrueerd is er veel kans op ongelukken.“ FNV Bondgenoten wil daarom in de CAO afspraken die het gebruik van de arbocatalogus voor de sector verbeteren.

FNV wil positie Flexwerkers verbeteren
Het verbeteren van de positie van flexwerkers is een belangrijk speerpunt voor FNV Bondgenoten in CAO-onderhandelingen. De bond vindt dat een vast contract de norm moet worden. Flexibele contracten en ZZP-schap moeten een optie zijn waar werkenden zelf voor kiezen.

Bron: FNV Bondgenoten, 16 februari 2011