FNV: maximale looneis 3% in 2014

0
640

Een maximale looneis van 3 procent die de koopkracht zoveel mogelijk in stand houdt. En veel aandacht voor vakmanschap, onzeker werk en naleving van afspraken, zoals gelijk loon voor gelijk werk.

Dat is de kern van het arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV voor volgend jaar. Het gaat om een concept dat de komende maanden wordt besproken met de leden.

CAO-naleving
FNV geeft aan dat werkgevers goedkope arbeidskrachten uit de EU werven, en daarbij de cao ontduiken. Het FNV-uitgangspunt ‘gelijk loon voor gelijk werk’ wordt daarbij geschonden. Dat leidt tot een oneerlijke arbeidsmarkt waarin verdringing aan de orde van de dag is. De FNV gaat deze ontwikkelingen bestrijden en werkt aan het opzetten van een bureau naleving.

Gelijk loon voor gelijk werk
Voor 2014 stelt de FNV een maximale looneis van 3 procent. Daarbij wil ze in zoveel mogelijk cao’s vastleggen dat gelijk werk ook gelijk loon betekent, ongeacht de contractvorm. Vanaf 2015 geldt dit al in de uitzendcao (ABU). Ook wil de bond de jeugdlonen afschaffen en topbeloningen aanpakken. Het ledenparlement gaat komende maanden in de sectoren de achterban raadplegen.

Bron: FNV, 16 september 2013