FNV looneis 3,5% in 2018

0
290

Minstens 3,5% erbij. Dat is de looneis die de FNV voor komend jaar op tafel legt. Voor de lagere inkomens wil de vakbond zelfs een verhoging van 5 procent.

Omgerekend komt dat neer op een salarisverhoging van ten minste 1000 euro per jaar. Hoe minder mensen verdienen, hoe hoger de eis, is het idee.

“De Nederlandse arbeidsmarkt is in een race naar beneden beland,” aldus de vakbond. “De concurrentie op de prijs voor arbeid is enorm en werkenden betalen de rekening. De lonen blijven achter bij de economische groei, terwijl bedrijfswinsten stijgen. Dat komt onder andere doordat werkgevers massaal kiezen voor flexers en zelfstandigen die vaak flink goedkoper zijn dan vaste werknemers.

Daarom heeft FNV drie speerpunten in haar arbeidsvoorwaardenbeleid van komend jaar: meer loon, meer echte banen en een eerlijke verdeling van werk.”

De vakbond heeft in ieder geval de steun in de rug van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau. Die voorspelden eerder deze zomer namelijk al dat de economie komend jaar zo’n 2,5 procent zal groeien.

Bron: FNV, 18 september 2017 en NOS.nl