FNV: CAO-lonen minder gestegen

0
435


29 mei 2009

De cao’s die de afgelopen maanden zijn afgesproken hebben voor werknemers in de marktsector kleinere loonstijgingen opgeleverd. De gemiddelde loonstijging bedraagt op dit moment 2,3%, een half procentpunt minder dan begin dit jaar.

Dit blijkt uit een inventarisatie van vakbond FNV Bondgenoten, die donderdag naar buiten is gebracht.

Nog 332 cao’s te gaan
Er zijn sinds december 2008 53 cao’s afgesloten in de sectoren die de bond bestrijkt, geldig voor ruim 322.000 werknemers. FNV Bondgenoten moet nog voor 332 andere cao’s, voor in totaal meer dan 661.000 werknemers. Het gaat hier om veel kleine cao’s.

Goede afspraken over werkgelegenheid en scholing blijken lastig
De bond heeft sinds het sociaal akkoord steeds geprobeerd loonsverhogingen rond inflatieniveau af te spreken, onder voorwaarden van goede afspraken over werkgelegenheid en scholing. “We merken dat werkgevers, sinds het sociaal akkoord, alleen coördineren op loon rond inflatieniveau”, zegt Anja Jongbloed, hoofdbestuurder van FNV Bondgenoten en coördinator arbeidsvoorwaarden. Afspraken over werkgelegenheid en scholing blijken lastig te maken. “Daarom hebben we een groot deel van de cao’s nog niet kunnen afsluiten,” aldus Jongbloed.

Loonontwikkeling
Over de loonontwikkeling zegt ze te verwachten dat deze verder omlaag gaat de komende maanden. “Deels zal dit worden gecompenseerd door eenmalige loonaanvullingen.”

Gerelateerd nieuws
> CAO-lonen eerste kwartaal 2009 3,7% hoger
> Banengroei en loonstijging vierde kwartaal 2008
> Cao-lonen stijgen in 2008 met 3,3 procent

Bron: FNV Bondgenoten, 29 mei 2009


FlexService – home