FloraHolland biedt beter cao-eindbod na ultimatum bonden

0
133

De vakbonden zijn ingegaan op een uitnodiging van Royal FloraHolland om opnieuw over de cao te praten.

Op 22 februari hadden de bonden nog een ultimatum gesteld, uit onvrede over het eerdere cao-eindbod.

Bloemenveiling komt werknemers tegemoet (28 feb)
Royal FloraHolland wil het cao-eindbod nu alsnog op een aantal onderdelen verbeteren. Mirjam van Leussen van CNV Vakmensen vertelt hierover: “De verbeteringen houden in dat de loonsverhoging van 3% eerder ingaat, per 1 januari 2023, en dat er per 1 mei dit jaar nog een extra loonsverhoging komt van 0,5%. Daarnaast krijgen de werknemers nu voor het eerst een ‘opwarmpauze’. Medewerkers die in lage temperaturen werken kunnen dan even opwarmen en koffie of thee drinken. Ook komt er een betere reiskostenvergoeding, die gaat naar 21 cent per kilometer”.

Verder heeft Royal FloraHolland toegezegd de communicatie met medewerkers en vakbonden te willen verbeteren, na de ingewikkelde cao-onderhandelingen. En als de financiële situatie later dit jaar beter is dan verwacht, is de directie bereid in gesprek te gaan over een aanvulling op de cao.

Acties opgeschort (28 feb)
“Er ligt nu een verbeterd cao-eindbod dat we gaan voorleggen aan de leden. Zij mogen zeggen of ze het voldoende vinden. De aangekondigde acties zijn tot die tijd opgeschort”, aldus van Leussen. Leden kunnen tot 12 maart hun stem uitbrengen

Wat ging eraan vooraf?

Onvrede onder werknemers (22 feb)
Werknemers zijn ontevreden over het cao-eindbod dat de directie eerder heeft gedaan. De directie biedt een cao van 15 maanden, waarin de werknemers er per maand 100 euro bij zouden krijgen (per 1 januari) plus een loonsverhoging van 3% (per 1 maart 2023).

Veel te weinig, stelt Souleiman Amallah, onderhandelaar van CNV Vakmensen. “We zien dat de veiling uitstekend draait, ondanks alle zorgelijke verhalen over kwekers die in de problemen zouden zitten. Daarom wordt het hoog tijd dat de directie van Royal FloraHolland eens aan de belangen van de eigen werknemers denkt, in plaats van vooral aan de belangen van de kwekers.”

Eisen (22 feb)
CNV Vakmensen wil een eenjarig cao, met een loonsverhoging van 5% per 1 januari 2023, met daarnaast een maandelijkse loonsverhoging  van 100 euro. Verder wil de bond onder meer een betere reiskostenvergoeding, een koudetoeslag, een regeling voor rouwverlof en een betere ouderenregeling.

Ultimatum (22 feb)
“We hebben Royal FloraHolland zojuist een ultimatum gesteld: als de directie hier vóór aanstaande vrijdag 12:00 uur niet op ingaat, gaan we actievoeren bij de veilig”, zegt Amallah.

Bron: CNV Vakmensen, 28 februari 2023